Bülent Şık: GDO’lu ürünler sofralara taşınıyor!

0
Gazete Duvar‘ın haberin göre; Biyogüvenlik Kurulu kaldırıldı, yetkileri ise Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi. Düzenlemeyi değerlendiren gıda mühendisi Dr. Bülent Şık, “GDO’lu ürünler en kısa sürede sofralara gelecek!” dedi.


Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ‘Biyogüvenlik Kurulu’ kaldırıldı, görev ve yetkileri ise Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi. Düzenlemenin GDO’lu ürünlerin dolaşımını nasıl etkileyeceğini gıda mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık değerlendirdi.

Öncelikle kaldırılan Biyogüvenlik Kurumu’nun işlevsel olup olmadığının düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Bülent Şık, yeni düzenlemenin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “karar alma süreçlerini kamuoyuna açık bir şekilde yapmamasına” imkân vermesinden dolayı, kararların tartışmaya açılmadan, önlem alınmadan verilebileceğini belirtti.

Biyogüvenlik kurumu işlevsel miydi?

Biyogüvenlik Kurumu’nun amacına uygun çalışması konusunda zaten birtakım eksiklikleri olduğunu belirten Bülent Şık, “Kurulun birtakım zaafları vardı ama nihayetinde Biyogüvenlik Kurulu’na yapılan başvurular kamuoyuna yansıyordu, biz bu başvurulardan haberdar oluyorduk. Bir kamuoyu baskısı yaratmak ve önlem alabilmek mümkün oluyordu. Kısacası bütünüyle olmasa da az buçuk bir görünürlük vardı, kamuoyu süreçten haberdar ediliyordu” dedi.

“Karar alındıktan snra duyacağız”

“Türkiye’de, kamu kurumlarının hepsi ama özellikle gıda ve sağlık alanında çalışan kurumlar, yaptıkları faaliyetleri herhangi bir şekilde, kamuoyuna duyurma ve şeffaflıkla çalışmadan yoksunlar. Biyogüvenlik Kurulu’ndan alınan yetkilerin Tarım ve Orman Bakanlığına devredilmesi, artık karar alındıktan sonra haberdar edileceğimiz anlamına geliyor” diyen Şık şunları söyledi, “Tarım, halk sağlığı, gıda gibi konularda yetki ve karar mekanizmaları ne kadar kapsamlı tutulursa, kararlar, ne kadar fazla kişi ve kurumun müdahalesine uğrarsa, o kadar doğru sonuçlar elde edilir.”

“Türkiye GDO’lu yiyeceklerle tanışmaya hazır olsun”

Hayvan beslenmesi ve yem sanayide kullanılsa da, şu ana kadar insan beslenmesi için hiçbir GDO’lu ürünün Türkiye’ye girmediğini açıklayan Şık, “Bu kararı mesela kim verecek, bakanın kendisi mi verecek? Çok mümkün, bu düzenleme, bu konuların tek kişinin yetkisine bırakıldığı anlamına geliyor. Birtakım kararlar alınacak ve tepki gösteremeyeceğiz, sadece duyacağız. Şunu söyleyeyim, Türkiye toplumu GDO’lu yiyeceklerle tanışmaya hazır olsun, GDO’lu ürünler en kısa sürede sofralara gelecek.”

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın