Hasankeyf için imza kampanyası başladı: “Hasankeyf İçin Geç Değil!”

0

7 ve 8 Haziran 2019’da Ortadoğu ve Avrupa’nın 35 yerinde gerçekleştirilen eylemlerle başarılı geçen 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü’nün etkisiyle 22 yıldır yoğunca eleştirilen Ilısu Barajı’nda su tutma işlemi 10 Haziran’da iptal edildi. Ancak Türk hükümetinin açıklamalarına bakarsak maalesef su tutma planından vazgeçmiş değil ve yeni tarih için 1-2 aydan bahsetmektedir. Bundan dolayı yıllardır kampanyalar yürüten Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi harekete geçerek Türkiye ve dünyadan güçlü katılımın amaçlandığı İnglizce ve Türkçe dillerinde bir imza kampanyası başladı.

İmza kampanyasının metni 15 Mayıs’ta 120’nin üstünde sivil kuruluşun imzaladığı Türk hükümetine yönelik yapılan acil çağrıya dayanmaktadır. Buradan bakabilirsiniz.

11 Haziran 2019 gününde başlayan imza kampanyası bir kaç gün içinde 7 bine yaklaştı. Amaç kısa sürede onbinlerce imzaya ulaşmaktır.

İmza kampanyasında, inşatında büyük oranda bitmiş Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’nin neden olacağı sosyal, kültürel ve ekolojik yıkım ve kayıplar özetlenmektedir. Hasankeyf’in Göbeklitepe’nin ikizi olduğu vurgulandığı metinde, Hasankeyf’te 2017’den beri yaşanan tahribatlara rağmen Dicle Vadisi’nde halen çok daha fazla kurtarılacak kültürel mirasın olduğu denilmektedir.

80 bin insanın yoksullaşma riski ve Dicle Nehri’nin tehdit altındaki biyolojik çeşitliliği de Ilısu Projesine karşı çıkmak için tek başına yeterli olduğu da metinden anlaşılıyor. Yine tamamlanması durumunda Irak üzerindeki beklenen çok büyük olumsuz etkilere de dikkat çekilip Güney Irak’taki Mezopotamya Sazlıkların Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı bilgisi paylaşılmaktadır.

İmza metnin sonuna doğru Türk hükümetinden Ilısu Projesinin bir an önce durdurulup, etkilenen bölgede yeni, şefaf ve katılımcı bir tartışma sürecinin başlatılması gerektiği talep edilmektedir.

İmza metni şu sözlerle son bulmaktadır: “Allianoi gibi Hasankeyf’in su altında kalmaması bizim ellerimizde! Hasankeyf Kültürümüz, Dicle Doğamız!”

İmza atmak için şu linki tıklayın: İMZA KAMPANYASI

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi

Daha fazla bilgi için:
www.hasankeyfgirisimi.net
E-posta: hasankeyfgirisimi@gmail.com
Twitter: @hasankeyfdicle
Facebook: www.facebook.com/hasankeyfyasatmagirisimi
Hashtag: #HasankeyfİçinGeçDeğil

Kapak Fotoğrafı: Cüneyt Oğuztüzün/Atlas Dergisi

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın