“Büyük Atlayış” için Basına Çağrı

0
12 bin yıllık tarihe sahip olan, birçok dünya halkının ayak izlerinin olduğu tarihi kent Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak için hazırlanan Ilısu Barajı ve HES Projesi başta Hasankeyf ilçesi olmak üzere 200 yerleşim alanında yaşayan 100 bin insan, Dicle Nehri ve Vadisinde yaşayan milyonlarca canlı, çok sayıda endemik tür ve soyu tükenme riski taşıyan 10’larca canlı türü, 300 höyük’ü tehdit etmeye devam ediyor.

Nehirlerin özgür akması için her yıl Temmuz ayının ikinci pazar günü Avrupa’da ve dünyanın başka yerlerinde, binlerce insan ‘Büyük Atlayış’ adı altında nehirlere giriyor. Ülkemizde bu yıl bu atlayışın yapılacağı yerlerin başında, tarihi Hasankeyf ilçesi olacak. Yine dünyanın birçok kentinde yaşam aktivistleri Hasankeyf ve Dicle Vadisi için bulundukları bölgede nehirlere, göllere ve denizlere girerek Ilısu Barajı ve HES Projesinin iptal edilmesi için çağrıda bulunacaklar.

14 Temmuz’da yapılacak Büyük Atlayış’tan önceki gün Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 14 Milletvekili, barajın su tutması durumunda etkilenecek bölgelerin Belediye Eş Başkanları, HDP PM ve HDP MYK üyeleri 13 Temmuz günü saat 13:00’da Hasankeyf’te bir araya gelip baraj gövdesinin yapıldığı Ilısu Köyüne gidip burada barajın su tutmaması ve projenin iptal edilmesi talebiyle basın açıklaması yapacaklardır.

Siz Basın Emekçilerini 13 Temmuz’da yapılacak “Seçilmişlerin Hasankeyf Buluşması” ve 14 Temmuz’da Hasankeyf’te yapılacak Dicle’ye “Büyük Atlayış” etkinliğine davet ediyoruz.

Hasankeyf Koordinasyonu’nun Munzur’dan Alakır’a, Cerattepe’den Kaz Dağları’na, Akdeniz’den Marmara’ya herkesi Hasankeyf temasıyla çevresindeki nehirlere, göllere ve denizlere girme çağrısına birçok ilden yanıt gelmeye devam ediyor. Aşağıda şu ana kadar kesinleşmiş destek eylemlerinin listesi bulunmaktadır.

Hasankeyf’e gelme imkanı olmayan basın emekçilerinin bulundukları bölgede yapılacak destek eylemlerini takip edip görünürlüğünü artırması büyük önem arz etmektedir.

Eylem Yapılacak Şehirler:

Hasankeyf/ Batman, İstanbul, Ankara, Antalya, Nevşehir, Sine/ İran, Bağdat/ Irak, Saraybosna/ Bosna-Hersek, Berlin/ Almanya, Hamburg/ Almanya, Mainz/ Almanya, Wendland/ Almanya, Münih/ Almanya, Nürnberg/ Almanya, Londra/ İngiltere, Dundee/Iskoçya, Kopenhagen, Manlleu/Katalonya, Rio de Janeiro/Brezilya.

Hasankeyf Koordinasyonu, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi

www.hasankeyfgirisimi.net
hasankeyfgirisimi@gmail.com
Twitter: @hasankeyfdicle
Facebook: www.facebook.com/hasankeyfyasatmagirisimi
hashtag: #HasankeyfİçinGeçDeğil ve #SaveHasankeyf

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın