Hayvan Hakları Aktivistleri İBB Önünde “Faytona Hayır!” dedi

0
Hayvan özgürlüğü aktivistleri, 12 Temmuz 2019 Cuma günü 14:30’da İstanbul Büşükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasının önünde, Adalar’daki fayton zulmü konusunda basın açıklaması yaptı.

Ellerinde fayton zulmünü gösteren pankartlarla belediye önüne gelen aktivistler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, 23 Haziran’daki seçimden önce atlı faytonların kaldırılacağı konusunda verdiği sözü yerine getirme çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada her geçen günün atlar için eziyetin sürmesi anlamına geldiği belirtilerek, konu yaşamsal olduğundan, Adalar’da atlı faytonların kaldırılması için bir an önce adım atılması talep edildi.

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, İstanbul Vegan İnisiyatifi ve Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi’nin imzasını taşıyan basın açıklamasını …. okudu.

Basın kamuoyuna

ATLI FAYTON ZULÜMDÜR VE BU ZULÜM DERHAL BİTMELİDİR!

Bugün burada Adalar’daki fayton arabalarında işkence gören ve canından olan atlar için toplandık!

Atlı faytonlarda acı içinde can veren atların sesini duyurmak için!

Atlara uygulanan şiddete dair gerçekleri ortaya sermek için!

Sırtında kırbaç şaklatılan atların çığlığını duyurmak için toplandık.

Birileri bu zulüm üzerinden para kazansın diye,

Birileri bu eziyeti keyifli buluyor diye,

Birileri bunu gelenek olduğu için savunuyor diye sürdürülen atlı faytonlara karşı uzun yıllardır tepkimizi dile getiriyoruz.

Aktivistler olarak hayvanların mal, köle ve eşya olmadığını haykırıyoruz.

Topluma, sadece Adalar’da yılda 500‘den fazla fayton işkencesi ile öldürüldüğünü, atlı faytonların birer öldürme aracı olarak kullanıldığını anlatmaya çalışıyoruz.

Ölen atların değersiz bir meta gibi denize savrulduğunu,

Yorgunluktan yere yığılan atların dövüldüğünü,

Aşırı yük taşımaktan bedeni iflas eden atların sonunun mezbahalarda bittiğini söylüyoruz!

İnsan imgeleminde özgürlük, güç ve dostluk ile bütünleşen atlar, faytonlarda ve at arabalarında köle gibi kullanılıyor, sırtlarına bağlanan arabanın ağırlığına ek olarak araca doluşan insanları ve yükleri çekmeye zorlanıyor.

Yazın kavurucu sıcakta, kışın dondurucu soğukta, rüzgarda ve yağmurda, gece gündüz birer makine gibi kullanılıyorlar.

İnsan gibi bilinç sahibi duyarlı canlı olan hayvanların makineleşirilmesi, insanlık tarihinin en büyük utancıdır.

Sadece insan olduğumuz için diğer hayvanları sömürme hakkına sahip olduğumuzu düşünmek, türcülük denilen bozukluğun sonucudur.

Hatırlıyor musunuz bu yılın ilk günü neler oldu?

2019’un ilk günü, Büyükada’da fayton atlarının tutulduğu ahırlarda yangın çıktı. Resmi bilgiye göre 9, bölgeden gelen bilgilere göre 12 at yanarak can verdi.

Facia, gazetelerde ufak bir haber olarak yer aldı; medya, ölen atların da bilinç sahibi duyarlı canlı olduğunu yine görmezden gelip “telef oldular” diye başlık attı!

Faytoncular Odası Başkanı, TV’lere çıkıp “hem acımız hem zararımız büyük” dedi. Söylediğine göre, imar planı olmayan Adalar’daki faytoncular, kendi olanaklarıyla derme çatma ahırlar yapmış; onlar da zor durumdaymış…

Ölen atların sahibi ise, “Bunların hepsi bizim evlatlarımızdı” dedi! Bir insan, “evladım” dediği canlıyı öldüresiye sömürür mü? Onu bir arabaya bağlayıp, sırtına kamçı ile vurup yük taşıtır mı?

Duyarlı canlılara yapılan sistematik zulümle para kazanılması hakça değildir. Bir insan evladını kaybettiğinde, aynı zamanda ticari zararının büyük olduğundan söz edemez, etmez!

Biz bilinç sahibi duyarlı varlıklar olan hayvanların bedenleri üzerinde insanların inisiyatifinin olmaması gerektiğini savunan hayvan özgürlüğü aktivistleriyiz.

Taleplerimiz nettir:

Asfalt yollarda ve kavurucu sıcakta dur durak bilmeden koşturuldukları için ayakları kanayan,

Kış olunca öylece bir kenara bırakılan ve çöplerde yiyecek arayan,

Acısı ve çaresizliği yorgun gözlerine yansıyan,

Bir parça ot ve birkaç yudum su ile idare etmesini öğrenmek zorunda kalan,

Turizm ve nostaljinin köleleri atların, sırtlarında şaklayan kamçıdan kurtulmaları için,

Vicdana, sağduyuya ve adalete sığmayan bu kanlı sektörün çarklarının durması için,

Adalar’da, Türkiye’nin diğer illerinde ve yeryüzünün herhangi bir noktasında kullanılan atlı faytonların kaldırılmasını istiyoruz!

Normal olarak ortalama ömrü 20-25 yıl olan atlar, fayton zulmü yüzünden 2 yıl içinde yaşamını kaybediyor. Bu durum asla sürdürülebilir değildir!

Faytonların “daha iyi” şartlarda sürdürülmesi kesinlikle kabul edilebilecek bir öneri değildir. Çünkü faytonlar, atlar için kölelik demektir. Atların özgürlüğü için bu uygulama tümüyle son bulmalı ve atlar ömürleri boyunca kullanılmadan yaşamaları için güvence altına alınmalıdır.

Bu taleplerin yerine getirildiği il ve ilçeler mevcuttur. Atlı faytonlar bu yıl da Kuşadası, İzmir ve Antalya’da son buldu.

Ancak Antalya’da atların “kalkınmaya destek vermek gerekçesiyle” çiftçilere hibe edildiği, İzmir’de ise bazılarının jandarma ve üniversitelere verildiği yolunda haberler medyaya yansıdı. Bu atların sahibinin değiştirilerek sömürünün sürdürülmesi demektir! Bir tür kandırmacaları kabul etmiyoruz!

Atlı fayton sorununun tümüyle ortadan kalkması, ancak 5199 Sayılı Hayvan Hakları Yasası’nda yapılacak düzenlemeler ile yasal bir zemine oturtulması sonucunda sağlanabilir. Yıllardır bu düzenlemelerin geciktirilmesi nedeniyle çok sayıda hayvan acı içinde can veriyor.

Bu yüzden yasal düzenlemeyi beklemeden belediyelerin bu sorunu kendi yetkileri çerçevesinde ortadan kaldırması acil bir durumdur. Atlı fayton, ulaşımın sağlanması için olmazsa olmaz bir zorunluluk değildir.

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kurulan Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, Adalar’daki durumu incelemiş ve vahim durumu yerinde teşhis etmiştir. Ancak medyaya yansıyan bazı haberlerde Adalar’da turizm amaçlı sembolik sayıda atlı faytonun korunacağı belirtilmiştir. Bu kabul edilemez. Sembolik zulüm olmaz!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçim kampanyası döneminde Adalar’da atlı faytonların kaldırılıp, elektrikli fayton uygulamasına geçileceği sözünü verdi. Kendisi göreve geleli çok kısa bir zaman oldu. Ancak bu konu, beklenmeye tahammülü olmayan yaşamsal bir ivedilik arz ediyor. Konunun bir an önce çözüme kavuşturulması için bu açıklamayı yapma gereğini duyduk.

Adalar’daki atlı faytonlar konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi yetkilidir. Bir an önce atlı faytonları kaldırıp yerine çağdaş ve çevreci çözümleri uygulamaya koymalarını talep ediyoruz.

* Talebimiz, atların, faytonlardaki köleliğine DERHAL son verilmesidir!

* Talebimiz, “nostalji” adı altında belli sayıda atın fayton köleliğine devam etmesi değil; tek bir faytonda tek bir atın kalmayacağı şekilde atların faytonlardan kurtulmasıdır!

* Talebimiz, atların bir gün içinde sınırlandırılmış bir süre kullanılması değil, hiç kullanılmamasıdır. Zira “insani sömürü” oksimorondur!

* Talebimiz, atların hayatları boyunca kullanılmadan yaşayacağı alanların tesis edilmesidir.

* Talebimiz, atların yaşayacakları bu alanlarda bir daha ASLA -binicilik, yük taşıma, kumar objesi olmak dahil- insan tarafından herhangi bir nedenle kullanılmayacaklarının güvence altına alınmasıdır!

* Talebimiz, atlı faytonların tarihe karışmasıdır!

* Talebimiz, atlar için ÖZGÜRLÜKTÜR!

* Bu, bir özgürlük ve adalet mücadelesidir. Bu halk, bunu o canlara borçludur.

Atlı Faytona Son, Atlara Özgürlük! #İBBATLIFAYTONUKALDIR

HAYVAN ÖZGÜRLÜĞÜ AKTİVİSTLERİ
Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu
Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi
İstanbul Vegan İnisiyatifi
Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın