Kazdağları’nda maden arama çalışmalarına tepki için “Büyük Su ve Vicdan Buluşması”

1
Kanadalı bir maden şirketi ve Türk ortağı tarafından Kazdağları’nda, Çanakkale’ye bağlı Kirazlı köyünde altın arama çalışmaları için ağaçların kesilmesi sonrası bölgeye yüründü. Çanakkale Belediyesi, eyleme on binlerce kişinin katıldığını duyurdu.

Daha önce de bölgede protesto yürüyüşü yapan çevreciler ve yerel halk, maden aranacak alanda 192 bin ağaç kesildiğini söylerken; Tarım ve Orman Bakanlığı 13 bin ağacın kesildiği bilgisini veriyor.

Eyleme katılanların sosyal medya paylaşımlarına göre, protestocular maden arama çalışmalarının yapıldığı şantiye alanına girdi.

Göstericiler ellerinde “Kazdağları hepimizin,” “Kazdağları’nın üstü altından değerlidir,” “Suyuma ve toprağıma dokunma” pankartları da taşıyor.

“Büyük Su ve Vicdan Nöbeti buluşması” adı altında yapılan eylem için, Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sosyla medya üzerinden kampanya yapıyor ve protesto gösterisinin yapılacağı yere otobüs kaldırıyor:

“Bu Kazdağları’nı kurtarma eylemidir. Kazdağları dünyanın ikinci oksijen üreten dağıdır. Mitolojik bir tarihe sahiptir. Bu dağ altıncılar tarafından talan edilmektedir. Sizleri bu mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz.”
Ülgür Gökhan
Çanakkale Belediye Başkanı

Bazı sanatçı, yazar ve gazeteciler de eyleme destek veriyor.

Akşam saatlerinde Moğollar da, maden arama çalışmalarına tepki ve protestolara destek vermek amacıyla konser verecek. Piyanist Fazıl Say da 18 Ağustos’ta firmanın faaliyet gösterdiği alanda konser vereceğini duyurdu.

Kaynak: BBC

Paylaş.

Yazar Hakkında

1 Yorum

  1. Pingback: Kazdağları: Tüm yönleriyle tartışmalı maden projesi

Bir Yorum Bırakın