Kanadalı şirket devletin “ticari sırrı” imiş!

0
Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin ruhsat süresinin uzatılıp uzatılmadığına yönelik sorusu Bakanlık tarafından “ticari sır” denilerek cevaplanmadı.

Çanakkale’nin merkeze bağlı Kirazlı Köyü Balaban Mevkii’nde maden faaliyetleri kapsamında ağaç katliamına devam eden Alamos Gold’un işletme ruhsatı süresinin 13 Ekim tarihinde dolacağı biliniyor. Kaz Dağları silsilesi içinde bulunan alandaki doğal yaşamın, yer altı kaynaklarının kurtulmasının yolu da 13 Ekim tarihinde, ruhsat süresinin yenilenmemesinden geçiyor. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğinin ruhsat süresinin uzatılıp uzatılmadığına yönelik sorusu “ticari sır” denilerek cevaplanmadı. Dernek Başkanı Doğan, “Bakanlığın bu yaklaşımı bizde kaygı uyandırdı. Ruhsatı yenilememeye çağırıyoruz” dedi.

Uluslararası altın tekeli Alamos Gold’un Kaz Dağları’ndaki altın madeni faaliyetleri kapsamında, Türkiye’deki taşeronu Doğa Biga Madencilik eliyle Kirazlı/Balaban bölgesinde yapılan ağaç katliamı ve siyanürlü altın işletmesi tehlikesi ve tehdidi hâlâ devam ederken, gözler on yıllık işletme ruhsatı süresinin dolacağı 13 Ekim tarihine çevrildi. 13 Ekim 2019’da Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsat yenileme işlemi gerçekleşmezse, Kanadalı şirket Çanakkale topraklarını terk edecek. Söz konusu ruhsat yenileme ile ilgili olarak Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 16 Eylül 2019 tarihli dilekçesini Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde bakanlığa iletti. Dilekçede, Doğu Biga Madencilik AŞ’ye ait Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Raporu incelendiğinde işletme ruhsat süresinin 13 Ekim 2019 tarihinde dolacağının anlaşıldığı, bu nedenle söz konusu ruhsatın yenilenip ya da süresinin uzatılıp uzatılmadığının bildirilmesini istedi. Dilekçede ayrıca, ruhsat süresi uzatılmış ise ruhsat örneğinin kendilerine gönderilmesi talep edildi.

Evrensel‘den Seçkin Sağlam’ın haberine göre; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile dilekçeye şaşırtıcı bir cevap verdi. Kanadalı şirketin Çanakkale topraklarındaki faaliyetlerini “ticari sır” olarak değerlendirilerek, söz konusu bilgilerin 3’üncü şahıslarla paylaşılamayacağı ifade edildi. İlgili cevapta, “Bilgi Edinme Başvurusu kapsamında talep edilen maden ruhsatına ilişkin bilgilerin, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun ‘Ülkenin Ekonomik Çıkarlarına İlişkin Bilgi veya Belgeler’ başlıklı 17’nci maddesinde yer alan ‘Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır’ hükmü ile ‘ticari Sır’ başlıklı 23’üncü maddesinde yer alan ‘Kanunlarda ticari sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticari ve mali bilgiler, bu kanun kapsamı dışındadır’ hükmü gereğince 3’üncü şahıslar ile paylaşılması mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

“Kaygılıyız, Bakanlığı ruhsat yenilemeye çağırıyoruz”

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, “Bakanlığın internet sitesinde ‘ruhsat sorgulama’ arama sayfası üzerinden ruhsat bilgilerine ulaşılabiliyor. Biz zaten ruhsatlar ne zaman başladı, ne zaman bitecek bunları oradan görebiliyoruz. Ancak bunu ‘ticari sır’ ya da ‘devlet sırrı’ gibi argümanları kullanarak şimdiden söylememeleri tuhaf bir durum yarattı. Yani söz konusu ruhsat yenilendiğinde internet sitesinden zaten açıklanacak ve kamuya açık bilgi haline gelecek. Şimdi bunu söylememiş olmaları, bunu gizlemeleri bizlerde kaygı uyandırıyor. Kamuya açık hale gelmiş ya da ruhsat yenileme aşamasından sonra açıklanacak bilgiler ticari sır da olamaz. Ayrıca, ÇED dosyasında şirketin bütün işlemleri yer alıyor, ruhsatı da yer alıyor. Kamuya açık bilgi haline geliyor. Bizler doğa ve yaşam mücadelemizi, binlerce yıldır bu toprakların can damarı olan, ‘bin pınarlı İda’yı, Kaz Dağları’nı savunmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bakanlığı da ruhsatı yenilememeye çağırıyoruz” dedi.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın