Sanatı Piyasalaştırdınız, Mücadeleyi de Piyasalaştırmayın

0
Bu sene 16. İstanbul Bienali “Yedinci Kıta” teması ile düzenleniyor. Bienal petrol türevi olan plastik kirliliğinin yol açtığı sorunlara ve okyanuslarda ortaya çıkan kıta büyüklüğündeki kirliliğe dikkat çekiyor. Gazetemizin de aralarında bulunduğu birçok imzacı 16. İstanbul Bienali’ni protesto ediyor.

350 Ankara‘nın haberine göre; ancak Bienalin sponsoru petrol ve otomotiv yatırımları sahibi Koç Holding, kurucu sponsoru ise altın madenciliği ile bildiğimiz Eczacıbaşı. Katkı sağlayan kuruluşlar arasında Gerze’de termik santrali yapmaya çalışan ve halkın mücadelesi ile yapamayan gruba ait Anadolu Efes, LPG şirketi Aygaz, petrol bayisi Opet, petrol rafinerisi Tüpraş gibi şirketler bulunuyor. Destekçiler arasında Çanakkale boğazında termik santraller yapan İçdaş Enerji gibi şirketler, Ford gibi otomotiv ve TAV gibi havayolu işletmeciliği şirketleri de var.

Çok açık ki fosil yakıtlar ve doğa tahribatı üstünden para kazanan şirketlerin içlerinde plastik hammaddesi olan petrol işinde olanların da bolca olduğu bir Bienal’de bizlere plastik kirliliğini anlatması çok büyük bir iki yüzlülük. Özellikle Türkiye’de her yıl 2,7 milyon ton plastik ambalaj malzemesi toprağa ve akarsulara karşıtlığı gerçeği ortada iken bunun müsebbiplerinin bize kapitalizm eleştirisi yapmaları açık bir şekilde yeşile çalmadır.

Plastik kirliliğinin, ekolojik yıkımın ve iklim krizinin kaynağı olan şirketler aktivizmi bir reklam, performans olarak görüyorlar. Bienal’de böylesi söylemler, etkinlikler yer alıyor. Sermaye mücadeleyi bir PR, halk ilişkiler çalışması olarak görmemeli, tersine kendi sorumluluklarını yerin getirip bu üretimlerinde vazgeçmeli.
Biz 16. İstanbul Bienali’ni protesto ediyor, her türlü destek verenler şirketler dışında katkıda bulunan “sanatçı” ve “aktivistleri” de ayıplıyoruz.

Herkesi 16. İstanbul Bienalini protesto etmeye, katılmamaya çağırıyoruz.

Çağrıda Bulunanlar

350 Ankara
Karadeniz Çevre Haberleri Portalı
Birleşik Yeşil Hareket
HDP Ekoloji grubu
Polen Ekoloji
Anıtpark Forumu
Halkevleri
Kadın Savunma Ağı
Mezopotamya Ekoloji Hareketi
Samsun Çevre Platformu
Yeşil Direniş / Ekoloji ve Yaşam Gazetesi
Yaşam ve Dayanışma Yolcuları
Terme Çevre Platformu
HDK Ankara il örgütü
Kuzey Ormanları Savunması
Ekoloji Birliği
Kocaeli Çevre Savunması
Aydın Çevre Platformu
Burhaniye Çevre Platformu
Bakırtepe Çevre Platformu
Ayvalık Tabiat Platformu
Antalya Ekoloji Meclisi
Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Ankara Sokak Sanatları Atölyesi
Munzur Koruma Kurulu/DEDEF
Ordu Çevre Derneği
Turgut Yardımlaşma Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın