Kaz Dağları Çadır Nöbeti’nden Kaan Meriç ile Söyleşi

0
Kaz Dağları Çadır Nöbeti’nden Kaan Meriç ile söyleşi gerçekleştirdik. Kaan, “Birleşe Birleşe kazanacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyor.

Kaz Dağları altın madenine karşı verilen mücadeleyi nereden duydunuz ve mücadeleye nasıl katıldınız?

Aslında ekoloji yazını ve ekoloji hareketlerini yaklaşık 20 senedir takip ediyorum. Kaz Dagları özelinde ise direnişi hemen hemen 1 yıldır takipteyim, gerek basından gerekse de ekoloji birliklerindeki arkadaşlar vasıtası ile ilgim devam ediyordu. Alana katılımım ise Ağustos sonu gerçekleşti.

Kaz Dağları’nda nasıl mücadele yürütüyorsunuz? Neler yapıyorsunuz?

Kaz Dağlari Kirazlı köyü yakınındaki, Balaban tepesinin kuzey yüzünde 100 günü aşkındır çadırlı nöbet eylemimiz sürüyor. Her gün düzenli olarak, yaklaşık 4 km’lik bir yürüyüş ile iki kez maden kapısına giderek eylemler gerçekleştiriyoruz. Sloganlar atıyor, şiirler okuyoruz, bazen zumba yapıyoruz. Her gün mutlak bu eylemler gerçekleşiyor, farklı şekillerde.

Kaz Dağları Çadır Nöbeti'nden Kaan Meriç ile Söyleşi
Onun dışında madeni faklı yer ve açılardan gözlemleyerek yapılan kıyım ve faaliyetleri kayıt altına alıyoruz. Günlük düzenli kamp işlerimizi yapıyoruz. Çanakkale merkezde haftada bir Çanakkale’deki yerel çevre örgütleri ile toplanıp durum değerlendirmesi yapıyor, eylemler planlıyoruz. Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere bazı kentlerde sokak eylemleri yapıyoruz. Bugüne kadar 3 kez suç duyurusunda bulunduk. Çanakkale ve İstanbul’dan sokak eylemlerinde topladığımız imzalı şikayet dilekçelerini ilgili makamlara posta yolu ile ulaştırdık. Kaz Dağları İstanbul Dayanışması’ndaki arkadaşlarımız 5 Ekim’de İstanbul Yoğurtçu parkında çok guzel ve dikkat çekici bir etkinlik gerçekleştirdiler. TBMM’ye davet edildik ve HDP, CHP, TKP ve İYİ PARTİ ile genel başkan, GB yardımcısı ve milletvekilleri ile Kaz Dagları için bilgilendirme buluşması gerçekleştirdik. Çadırlı nöbetimiz devam ediyor ve ruhsat iptali talebimiz karşılanana kadar da, süre gözetmeksizin devam edecek.

Kaz Dağları direnişi sizin için ne ifade ediyor, neden önemli?

Kaz Dağları direnişi şu an Türkiye genelinde somut kazanım sağlayabileceğimiz, somut edinimlere en fazla yaklaştığımız ve gündemde en fazla takip edilen ekoloji mücadelesi. Eğer bu eylem sonunda somut bir kazanım sağlayabilirsek, emsal teşkil edecek bir sonuç olacak ve kazanılacak başarı, ülkemizdeki tüm ekoloji mücadelelerinde somut kazanımlara da yol açacak. Bu yüzden, mücadelemize çok büyük enerji sarf ediyoruz.

Direniş esnasında ne tür güçlüklerle karşılaşıyorsunuz?

Yerleşim merkezlerinden uzak olmak, altyapı yoksunluğu başlı başına bir sorun aslında. Bunun yanında güvenlik güçlerinin gerek yerleşkeye gelenlere uyguladığı GBT ve fişleme çalışmaları olsun gerekse de hakkımızda manipülatif haberler ile yerel halkın aleyhimize kışkırtılmaya çalışılması ile üzerimizde baskı kurmaya yönelik girişimler var. Ayrıca eylemlerimizin akamete uğratılması için hukuksuz müdahale ve gözaltılar da yapılarak, kamp alanından çekilmemizi ve bu mücadeleden yılmamızı sağlamaya çalışıyorlar.

Kaz Dağları Çadır Nöbeti'nden Kaan Meriç ile Söyleşi

Mücadelenin geldiği aşama nedir ve bundan sonra sizce neler yapılmalı?

An itibarıyla Kirazlı altın madeni işletmecisi Alamos Gold, iştiraki Doğu Biga Madencilik işletme lisansı 1 yıl ertelendi. Bölgede iptal edilen projeler, askıya alınan başvurular bizi sevindirse de hedeflediğimiz sonuç değil tabii ki. Bu kazanımları sonuçlandırmak için, özellikle Kirazlı altın madeni için önümüzdeki iki ay çok önemli, bilirkişi raporları hazırlanıyor. Bu süreçte bölgedeki ilgiyi azaltmada arttırmalı ve bu suni gündem içinde yer alabilmeliyiz. Tüm şehirlerde özellikle de büyük şehirlerde organize olabilmeliyiz. Maden yasasının değişmesi için baskı yapmaya devam etmeliyiz. Diğer ekoloji mücadelesi yapan, yurtiçindeki ve yurtdışındaki yoldaşlarımızla koordineli hareket ederek, dağınık durumdaki hareketlerimizin etkinliğini arttırmalıyız. Çanakkale’deki bir suç duyurusuna veya eyleme, diğer coğrafya ve ülkelerden yada herhangi bir yerdeki ekoloji eylemine Kaz Dağlarından katılımcılar eklenirse, boykot ve sivil itaatsizlik organizasyonlarını eş zamanlı uygulayabilirsek, başarı dünya çapında pek uzak değil aslında.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Birleşe Birleşe kazanacağız. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.
Bu fırsat için de çok teşekkürler.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın