Çekmeköy’de Dayanışmanın Güzel Bir Örneği; “Yok öyle yağma!”

0

İyi bilinmelidir ki artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Çekmeköy’de yaşananlar bu şekilde anlaşılmalıdır. Ekoloji hareketleri ile kent hareketlerini tekrar ve -bu defa- hızlıca bir araya gelebildiğini görüyoruz. Hedefin ıskalanmasına neden olan teorik tartışmalar, pratikte bir araya gelinmesini önleyen yıpratıcı gerginlikler çözüme kavuşmuş gibi görünüyor. Kır ve kentlerde devleti yedeğine alarak ortak yaşam alanlarımıza saldıran şirketlere hep bir ağızdan; “Yok öyle yağma!” diyebilmekteyiz. Bu az şey değildir!

Çekmeköy direnişine destek veren ve 70 bileşeniyle Ekoloji Birliği’nin bu direnişte yerine almasının önemine dikkat çeken Oruç Karacık ise şunları dile getirdi; “Doğaya saldıranlara karşı güçlü yerel direnişler olsa bile yerel dışı ekoloji mücadelesi yapanların desteğine ihtiyaç duyuluyor. Doğaya saldıranlar yerellerde verilen mücadelelerin zayıflıkları çok iyi bildiğinden onları çok kolay sindirebiliyorlar. Çekmeköy’de imarı, projesi olmadan iş makinalarının hukuku askıya alarak parka girmesine belediyenin ve taşeron şirketi güvenlik güçleri koruduğunu gördük. Buna engel olmak isteyen mahalle sakinlerini darp ettiler. Bunu fark eden Validebağ Gönüllüleri, ikizdere Çevre Günüllüleri, Fenerbahçe Kalamış Dayanışması ve ülke ölçeğinde 70 bileşeniyle mücadele veren Ekoloji Birliği’nin Park direnişine hızlıca/vakitlice destek verdiğini gördük. Bunu yanında bazı partilerin de destek verdiğini gördük. Yaşam alanlarımızı bu birlik ve mücadele anlayışıyla tek tek korumakla birlikte iktidara ve muhalefete doğayı savunan yasaların çıkartılıp kanunsuz şekilde doğaya saldıranların en ağır şekilde cezalandırılması için baskı yapmalıyız. Güvenlik güçleri biz doğa savunucuların yanında olması için de çok yoğun kampanya yapmalıyız.

Genel olarak doğaya büyük zarar verilen yerlerde insan ya yok ya da çok az. Örneğin Beykoz’da sadece 1 proje 2.500.000 metre kare orman alanını inşaata açıyor ve orda oturan insanların evleri imarsız bazılarının ise tapusuz. Bu yerlerde ancak Ekoloji Birliği gibi bir birlik mücadele edebilir. Bu alanların yok edilmesi sadece orda yaşayanlara değil hepimize zarar verir.

Ekolojinin bileşenleri pankartlar yan yana can cana açıldı…Beni en çok duygulandıran görüntüler… Ekoloji Birliğine teşekkür ederiz. Her zaman olduğu gibi Çekmeköy’e de tam destekle gelindi.

Okunan Basın Açıklması şu şekilde;

“Şu sıralar ağaçların, çiçeklerin, kuşların, böceklerin renklendiği, cıvıl cıvıl bir baharı yaşamamız gerekirken AKP’nin doğaya ve yeşile karşı hoyratça yaklaşımı ile karşı karşıyayız. Canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemin parçalarıyız. Bu gerçeği görmezden gelenler, 1 metrekare yeşil alana bile rant gözüyle bakanlar henüz doğmamış nesillerin yaşam alanlarını bile ipotek altına almaktadır.

Ülkemizde maalesef yeşil alanlar, doğa ve çevre rant uğruna talan edilmektedir. Bunun en son örneği bu park alanıdır. Bu güzel parkımızı Pazar yeri yapmak istiyorlar. Yaptırmamak için hep birlikte mücadele etmeliyiz.

Hep birlikte omuz omuza mücadele etmeliyiz ki parkımızda çiçekler açmaya kuşlar ötmeye devam edebilsin.

Kıymetli Çekmeköylüler biliyorsunuz daha önce Ulus Pazarı Alanını beton yığınına çevirdiler. Kent estetiği ve kültüründen uzak bir şey çıktı ortaya. Şimdide Çekmeköy’ lülerin yeşil alanını sabit Pazar yerine katarak yeşil alanın yok olmasına sebep oluyorlar.

Çekmeköy ormanlarla çevrili olmasına rağmen, İstanbul’un AKTİF YEŞİL ALAN miktarı en az olan ilçelerinden biridir.13 yıldır mevcut başkan tarafından, toplamda ise 28 yıldır aynı zihniyetle yönetilen Çekmeköy Belediyesi doğaya, insana, yeşile  dair her şeye zarar vermeye devam ediyor.

 Rant ve talan uğruna yapılaşmaya açtığınız yeşil alanlarımızı rahat bırakın. Çocuklarımız, yaşlılarımız rahatça dolaşsınlar. Çekmeköy’ de ki yeşil alanları konut, benzin istasyonu ve restaurantlarla yok etmeye çalıştınız ve  çalışıyorsunuz. Bu talana dur demek için dün Fibalife Sitesinin önündeki parktaydık bugün buradayız.

Çekmeköy Halkı, Siyasi Parti Temsilcileri, Meclis Üyelerimiz, ve STK’ların katılımı ile yaptığımız eylemler partilerimizin ve meclis üyelerimizin sunduğu deliller sonucu ile Bilirkişi heyeti park alanımızın benzin istasyonu yapılamayacağı yönünde görüş bildirdi. Çekpa Projesi yapılırken de projenin ve yerinin doğru olmadığını o gün söylemiştik ve meclisimizde hayır oyu kullanmıştık. Parkımıza üstü kapalı Pazar yeri ve otopark yapmak istediklerini söylüyorlar.  Projeyi istememize rağmen projeyi bizlerden ve halkımızdan saklıyorlar. İmar Paftasına göre bu bölge Park Alanı olarak planlanmıştır.

Yeşilimize sahip çıkacağız, parkımıza sahip çıkacağız, Çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip çıkacağız.” Dendi.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın