Günçalı köyünde Alevi yurttaşlar maden vurguna karşı direnişte!

0

Tokat Günçalı köyü ve çevresinde yapılmak istenen maden arama faaliyetine karşı Alevi yurttaşlar, maden arama çalışmalarının inanç merkezlerine de zarar verebileceğini belirterek “Maden aramasına hayır. Canımızı veririz köyümüzü asla!” diyerek altın madeni protesto ettiler

Tokat Günçalı köyü ve çevresinde yapılmak istenen maden arama faaliyetine karşı Alevi yurttaşlar, maden arama çalışmalarının inanç merkezlerine de zarar verebileceğini belirterek “Maden aramasına hayır” dedi

Köylerimizde maden istemiyoruz

Tokat Günçalı, Killik ve Çayören köylerinde yapılmak istenen maden arama faaliyetlerine bölge halkı tepki gösterdi. Maden aramasının durdurulması ve bunun için hukuki yollara başvuracaklarını belirten köylüler “Toprağımızdan elinizi çekin” dedi. Sanatçılar da maden çalışmasının yapılacağı bölgenin Aleviler için kutsal sayıldığını belirterek, sosyal medyadan “Maden arama adı altında doğa katlediliyor. İnanç merkezindeki maden aramasına hayır” diyerek kampanya başlattı.

SEÇİM GÜNÜ KÖYE GELDİLER

Tokat merkezde HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım A.Ş., 14 Mayıs seçim sabahı ekipman ve sondaj makineleriyle Günçalı Köyü’ne giderek kazı işlemi başlatmak istedi. Bu durum halkın tepkisine neden oldu. Birçok maden çeşidi için arama yapılacağını öğrenen yöre halkı, köy dernekleri bir araya gelerek toplantılar düzenledi. İstanbul Sarıgazi’deki Tokat Dernekler Federasyonu binası önünde de önceki gün 95 köy derneğinin katılımıyla düzenlenen toplantıda “Çevre talanına hayır”, “Köylerimiz bizimdir”, “Çal Baba’ya dokunma” yazılı döviz ve pankartlar açıldı. Yöre halkı, önümüzdeki günlerden İstanbul’dan Tokat’a giderek büyük bir protesto düzenleyeceklerini de kaydetti.  

Günçalı Köyü Çevre Komisyonu Yöneticisi Bahadır Sarıyaprak, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Maden şirketi, seçim günü ekipmanlarını köy meydanına indirdi. Bizim o ana kadar hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Hatta makinalar çalışma sahalarına götürülene kadar kimsenin böyle bir madenden haberi dahi yoktu” diye konuştu. Sarıyaprak, köylerinde maden araması istemediklerini söyledi. 

YASAL YOLA BAŞVURACAĞIZ

Sarıyaprak, şöyle devam etti: “HLC adlı bir şirket tarafından, 14 Mayıs seçim sabahı köyümüze girmek istemiş, ancak bölgede yaşayan halkın tepkisi üzerine geri çekilmiştir. Sondaj çalışmalarının tekrar başlaması halinde el değmemiş doğamızın bütünlüğü bozulacaktır. Maden arama ruhsat sahasında, Günçalı, Killik, Çayören, Güzelce, Kervansaray, Yatmış köyleri ile bu köyleri çevreleyen geniş ormanlık alanların yanı sıra ruhsat sahasına çok yakın bir bölgede akarsular, baraj ve göletler bulunmaktadır. Altın veya diğer kıymetli madenlerin bulunması, proje aşamasına geçilmesi halinde, ruhsat sahası içerisindeki ormanlık alanda yer alan Çal Baba İnanç Merkezi’nde ve etrafında devasa çukurlar açılacak, ağır metaller ihtiva eden pasa yığınları meydana gelecektir. Köyümüzün üzerindeki orman da bizim inanç merkezimiz. Her yıl otobüslerle farklı illerden insanlar gidip şenliklere katılıyor. Biz maden istemiyoruz, köyümüze sokmayacağız. Yürütmenin durdurulması ve maden arama ruhsatının iptali için tüm yasal yollara başvuracağız.”

SANATÇILARDAN KAMPANYA: TALANA HAYIR

Çok sayıda sanatçı sosyal medyadan bir kampanya başlattı. Halk müziği sanatçısı Hüseyin Turan, “Orada Alevi toplumunun çok önemsediği Çal Baba türbesi var. Maden araması adı altında bir doğa katliamı yapılıyor” dedi. Onur Akın ise doğanın katledilmek istendiğini, şirketinin arama faaliyetlerini bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı. Mustafa Özarslan da “Maden arama adı altında doğa katlediliyor. Duyarlı olalım, doğamıza, geleceğimize çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir dünyaya sahip çıkalım” diye konuştu. Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen de “Günçalı köyünde maden arama vesilesiyle kıymetli topraklarımız talan edilmek isteniyor. İçinde Alevilerin ziyareti olan Çal Baba’nın da olduğu bu kutsal mekanların yok edilmesine izin vermeyeceğiz, Günçalı halkının yanındayız. Bu talana hep birlikte dur diyelim” diye konuştu.

İMZA KAMPANYASI BAŞLADI

Change.org üzerinden de “Maden aramasına dur diyelim” başlıklı imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında, “Maden çıkması sonucunda köyümüzün ve çevre köylerin tüm coğrafya ve tarım arazilerini yok edecektir. Köyümüz ve köylerimizde altın madeni ve madenler istemiyoruz” denildi.

Haber: Ahmet Caner Altay

Kaynak: Birgün, CanTV

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın