Çan ve Bayramiç’i zehirleyen Halilağa Bakır Madeni’ne ÇED olumlu kararı

0

Ölü bedeniyle dahi etrafına hayat veren ağaçlar orman ekosisteminin temel yapı taşıdır. Kaz dağlarında ağaçlar kütük halinde tıraşladıkları yol boyunca yerde yatıyor. Sermaye bu öldürdüğü ağaçlara enkaz derken biz o her bir ağaçta binbir canlının yuvasını ve yaşamı görüyoruz.
Katlettikleri orman bizim parçamız, yaşamımızın bütününe topyekûn saldıran bu sermaye dininin tanrıları bu sefer de istediklerini elde edemeyecek. Ve ormanlarımızdan, yuvamızdan doğayla, hayvanlarla hemdem olarak kurduğumuz yaşamımızdan onların tüm baskı aygıtlarını geri çektireceğiz.

Alamos Gold’un talanı yüzünden bataklıkta balçığa gömülü halde 1 gün boyunca yaşam savaşı vererek hayata tutunan, ve onu kurtaran yoldaşımızın Balaban ismini verdiği keçi bizim mücadelemizin en büyük moral kaynaklarından biri olmuştu. Kazdağları Direnişimizin simgesi olan bu canlıyla aynı yaşam umudunu paylaşıyoruz. Bugün de aynı umut ve iradeyle mücadelemizi sermayenin talan girişimlerine karşı sürdüreceğiz.

Kaz Dağları’nda çamura bulanmış bir oğlak vatandaşlar tarafından kurtarıldı

Kaz dağlarında her köyün tepesine bir proje peyda ediliyor. Devletin ilan sayfası orman habitatının ve bölge halkının ölüm fermanı. Önceki senelerde Bayramiç’te sondajlardan haberi olmadığı açıklamasını yapan DSİ örneği de bunlardan biriydi. Şimdi yeni talan fermanlarına Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi de ÇED olumlu kararıyla eklenmiş oldu.

26 Temmuz’da Beşli Çeteden Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri Anonim Şirketi, Kazdağları’nda kıyıma neden olacak projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı aldı.

Bunun üzerine, Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararının “hukuka aykırı” olduğu yönünde karar verdi. Mahkeme gerekçesinde “Yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığı, halk sağlığının göz ardı edildiği, üstün kamu yararının gözetilmediği, ÇED alanına 150 metre mesafedeki arkeolojik sit alanına yönelik herhangi bir önlemin bulunmadığını” belirtti.

Bunun üzerine şirket tekrardan süreci başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre şirket, 14 Mart’ta tekrardan ‘ÇED olumlu’ kararı aldı. 

Maden faaliyetiyle kâr uğruna Orman Talanı Projesi

Sistemde yer alan 4 bin 230 sayfalık nihai ÇED raporuna göre, 580.21 hektarlık proje alanının 513.80 hektarı ormanlık araziden oluşuyor. Bu alanda da,  293 bin 768 ağaç bulunuyor. Madencilik faaliyeti yürütülmesi için belirlenen 257.79 hektarlık alanda ise 149 bin 250 adet ağaç olduğu öngürülüyor.

Ayrıca, patlatmalı açık ocak işletmesinde yıllık maksimum 6 milyon ton cevher, 7 milyon ton ise inşaat atığı çıkarılması planlanıyor.

Ormandaki bütün türlerin yaşamı tehlikede

Projeyi yapmak istedikleri orman birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Rapora göre, yapılan çalışmalarda alanda 42 memeli türünün yaşadığı tespit edildi. Fotokapanlara yakalanan hayvanların arasında Yaban kedisi, Karaca, Çakal ve Yaban domuzu görülüyor. 

Kaynak: Yeşilgazete, Cumhuriyet

Yazar: Ahmet Caner Altay

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın