Doğal afet değil, HES!

0

Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe mahallesinde 18 Haziran’da gerçekleşen şiddetli sağanak yağışı sonrasında HES borusunun patlaması ile meydana gelen selde, ilk belirtilen resmi kaynaklara göre 6 kişi kaybolurken, 4 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Saat 14.00 sıralarında başlayan şiddetli yağış sonrasında kopan toprak ve kaya kitleleri Çamlıktepe HES’in borusu üzerine çöktü. Bu sırada HES su toplama havuzunun dolup patlaması sonucu taşkının şiddeti arttı. Olaya müdahale etmek isteyen DSİ ve Trabzon Büyükşehir Belediye ekipleri onarım yapmaya çalışırken borular patladı. Bazı görevliler sulara kapıldı. Yoğun su akışı nedeniyle sel meydana geldi ve Taşkın Yeşiltepe Mahallesi su altında kaldı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, selde önce 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişinin de kayıp olarak arandığını duyurdu. Ancak daha sonra bir açıklama yaparak, 2 kişinin cesedine ulaşıldığı, 8 kişinin ise kayıp olarak arandığını belirti. Ustaoğlu, sel afetinde 4 kişinin de yaralandığını kaydederek şunları söyledi: “Yanlış bilgi aksettirdiler bize. Onlar bizim yaralı vatandaşlarımız. 2 tane kayıp vatandaşımıza da ulaşıldı. 8 tane kayıp vatandaşlarımıza yönelik de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. Daha sonra rakamlar düzeltildi, 4 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı ve 6 kişinin kayıp olduğu açıklandı.

Bölgeye jandarma, AFAD, itfaiye, belediye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Bölgeye gönderilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 2 helikopter, mahallelerde mahsur kalanları alarak güvenli bölgelere tahliyesini sağladı. Sel ve heyelanlarda yaralananlar Araklı Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Öte yandan HES’in ikincinci borusunun da sel suları nedeniyle patlama tehlikesinin bulunduğu ve bu tehlikeye karşılık bölgenin boşaltılacağı öğrenildi.

Ölü sayısı 7’ye yükseldi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Trabzon Araklı’daki sel felaketi ile ilgili bilgileri paylaştı. Pakdemirli açıklamasında ölü sayısının 7’ye yükseldiğini duyururken selden 8 köyün etkilendiğini bildirdi. Pakdemirli, bölgede ufak yağışların bile heyelanları tetikleyebileceğini belirterek bölge halkını uyardı. Bölgede 3 kayıp vatandaşın arama çalışmaları ise devam ediyor.

Share.

About Author

Leave A Reply