EKOLOJİ ÖRGÜTLERİ BOĞAZİÇİ AÇIKLAMASI

1

Direnişi dalga dalga yaymaya çağırıyoruz

Ekoloji örgütleri ortak bir açıklama ile Boğaziçi direnişine destek çağrısı yaptı. Açıklamada, “Biz çevreciler, doğa savunucuları, yeşiller, hayvan özgürlüğü aktivistleri, ekolojistler olarak Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini savunuyoruz. Talepleri meşrudur ve bu nedenle geri kalan tüm manipülasyonlar önemsizdir. Bizler bu süreçte herkesi var olan örgütlere, mücadele birlikteliklerine katılmaya, direnişi dalga dalga yaymaya çağırıyoruz.” denildi.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Ekoloji Örgütleri Boğaziçi Direnişi Açıklaması

Özgürlüğe susadık. Özlemlerimiz birikti. Bizi, yani sömürücü sınıf ve onun etrafında kümelenmiş mafyatik güruhun dışında kalan herkesi, kuşatmaya, başeğdirmeye çalışan bir rejimle karşı karşıyayız. Biat etmeyen tüm kolektif alanlar, kişiler yoğun bir baskı altında. Ancak tüm bu yoğun baskı ve şiddete rağmen bu rejim emeline ulaşamadı; ülkede bir mezar sessizliği istiyorlardı, başaramadılar. Demokratik toplumsal güçler direndi, yenilmedi, her fırsatını bulduğunda hücuma geçti.

İşte o anlardan birindeyiz.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan, iktidarın vasat bir kadrosundan başka bir şey olmayan kayyuma karşı üniversite öğrencilerinin cesaretle başlattıkları eylemler öfkemizi dört bir yanda isyana dönüştürdü.

Biz bu topraklarda kayyumları ve bu zihniyeti iyi tanıyoruz. Belediyelere kayyum ataması ile  halkın seçme ve seçilme hakkının gaspından, onca dernek, kurum ve basın kuruluşunun kapatılmasından; Hakları için direnen işçilerin yasaklanan grevlerinden; en ağır sömürüye maruz kalan mülteci işçilere yönelik ırkçı saldırılardan; Örgütlü kadın ve LGBTİ+’ların özgürlük mücadelesine yönelik saldırılardan. Doğa talanı projelerini durdurmak için yaşamsal bir mücadeleye giren köylülere, ekolojistlere, doğa savunucularına karşı polisin jandarmanın uyguladığı düşman hukukundan.

Halihazırda eşitsizliğin ayyuka çıktığı, yap-boz politikalarla, sınavlara tabi kılınmış ve özelleştirmelerle milyonlarca gencimizin gelecek umutlarını karabasana çevirdiler. KHK’larla barış isteyen akademisyenlerin tasfiyesi ve kayyumlar sadece krala soytarılık yapacak bir üniversite planının adımlarıdır.

Cerattepe’de, Kanal İstanbul’da ya da başka onlarca alanda, bilirkişilere yapılan baskılarla halk ve doğa düşmanı projelere nasıl onay çıkardıklarını gördük. Verilen ÇED raporlarında, eko-kırım projelerinin planlarında faşizmin bilimi, üniversiteyi nasıl sermayenin çıkarına işe koştuğunu gördük. Politik özgürlüklerin olmadığı yerde doğanın da en ağır saldırılar altında savunmasız kaldığını gördük.

İşte, Boğaziçi kayyumuna karşı direnişin dalga dalga yayılmasının nedeni budur. İşte, iktidara Gezi kabusları gördüren bu birikmiş öfkeyi isyana dönüştürecek insanların umutkâr yan yana gelişleridir. Salgında işçileri tıkış tıkış toplu taşımayla kalabalık çalışma ortamlarına gönderirken ve onca kongreyi, mitingi düzenlerken umursanmayan salgın önlemlerinin fiili bir sıkıyönetimi dayatmak için toplumsal direniş odaklarına polis şiddetiyle uygulanması son birkaç ayda yükselen ekolojik, demokratik, emekten yana antifaşist mücadele dinamikleri ile boşa çıkarılmıştır.

Biz çevreciler, doğa savunucuları, yeşiller, hayvan özgürlüğü aktivistleri, ekolojistler olarak Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini savunuyoruz. Talepleri meşrudur ve bu nedenle geri kalan tüm manipülasyonlar önemsizdir. Bizler bu süreçte herkesi var olan örgütlere, mücadele birlikteliklerine katılmaya, direnişi dalga dalga yaymaya çağırıyoruz.

Polen Ekoloji Kolektifi

Mezopotamya Ekoloji Hareketi

Amed Ekoloji Derneği

Mardin Ekoloji Derneği

Büyük Menderes İnisiyatifi

Yeşil Sol İklim Çalışma Grubu

Yaşam ve Dayanışma Yolcuları

Kazdağları İstanbul Dayanışması

Başlangıç Ekoloji

Antalya Ekoloji Meclisi

HDK Ekoloji Meclisi

Munzur Koruma Kurulu (DEDEF)

Munzur Çevre Derneği

Eko-Öğrenci Hareketi

Hayvan Özgürlüğü Kolektifi

Gaia Dergi

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF)

Birleşik Gençlik Meclisleri Ekoloji Komisyonu (İzmir)  

Halkevleri Ekoloji Çalışma Grubu

Acıbadem Dayanışması  

Her Yer Kazdağları  

Yeşil Avukatlar  

Bakırköy Kent Savunması  

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği  

Ekoloji Politik  

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi

Kadıköy Kent Dayanışması

Ankara Kent ve Ekoloji Savunması

Atakent Dayanışma

Yenişehir Çevre Platformu

HDP Ankara İl Ekoloji Komisyonu

Çeşme Çevre Platformu

Foça Çevre PlatformuFoça Forum

Akdeniz İsyandadır

Van Çevre Derneği

Kocaeli Çevre Savunması

Tarım Orkam-Sen

Ilgın Çevre Platformu

Eskişehir Çevre Derneği

Birleşik Yeşil Hareket

Mersin Nükleer Karşıtı Platform

Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu

Kuzey Ormanları Savunması

Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi

(Not: İmzacı olmak isteyen Ekoloji Örgütleri bu linke imzalarını ekleyebilir)

Share.

About Author

1 Comment

Leave A Reply