Ekoloji Hareketleri 6 Şubat Depremi İçin Hızla bir Araya Geldi!

0

6 Şubat Maraş Depremi sonrası ekolojistler aynı günün akşamı tüm ekoloji hareketlerine çağrıda bulunarak saat 18.00’de geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu gibi pek çok bileşenli çatı örgütlerine Karıncalar Ekoloji Ağı da destek verdi. Ekolojistlerin 2021 yangınlarında kurduğu EkoAfet Müdahale ve Eğitim Grubu üzerinden bir araya gelinen toplantıda bir çağrı metni ve hızla harekete geçmek için çalışma grupları oluşturma kararı alındı.

Önemli Not: Bu haber sadece çevre ve ekoloji hareketi WhatsApp Grupları’nda paylaşılmak, grupları acil olarak bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Lütfen başkaca yerde ve gruplarda paylaşmayalım.

Ekoloji Hareketleri pek çok örgüt ve yaşam savunucusunun bir araya gelmesiyle 2021 yılında Türkiye’yi saran yangınlara karşı aktif rol almış Muğla ve Dersim’de çıkan yangınlara doğrudan müdahale için yollara düşmüştü. Ardından “Eko Afet Müdahale Ve Eğitim” grubunu kurmuş arama ve kurtarma gönüllüleriyle bir araya gelerek afetlere karşı becerilerini geliştirmek için faaliyetlerde bulunmuşlardı. 6 Şubat Depremi vuku bulduğunda ekolojistler aynı günün akşamı tüm ekoloji hareketlerine çağrıda bulunarak saat 18.00’de geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Ekoloji Birliği, İklim Adaleti Koalisyonu gibi pek çok bileşenli çatı oluşumlar başta olmak üzere Karıncalar Ekoloji Ağı, Ekoloji Politik gibi oluşumlarda katkı sağladı. Toplantıda hızla harekete geçmek için çalışma grupları oluşturuldu.

6 ŞUBAT EKOLOJİ HAREKETLERİ MARAŞ DEPREMİ KONULU TOPLANTI NOTLARI

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman‘ın kolaylaştırıcılığını yaptığı toplantıda ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

• Yanıltıcı, teyit edilmemiş bilgi paylaşımlarının önüne geçecek bilgilendirmelere yer vermek

• Ekoloji kriz masasını oluşturmak, yereldeki ekoloji örgütleri ile iletişimli hale getirmek. Yerel koordinasyonların güçlendirilmesine katkı vermek

• Ekipman ve eğitimlerini tamamlamış yerel yapılanmaları oluşturmak

• İkinci konut, otel, ibadethane gibi yapıların barınma sorununu çözümünde kullanılmasını talep etmek (Acil kamulaştırma, seferberlik yoluyla olabilir)

• Yardım yöntemi olarak nakdi yardımı öncelemek ancak ayni talepleri de değerlendirmek

• İnşaat ve madencilik faaliyetlerinin derhal durdurulup mevcut ekipmanların deprem bölgesine gönderilmesi için açıklama/çağrı yapılması

• Kent Dayanışma ve Savunma İnisiyatifleri aracılığıyla her ilde kriz masaları oluşturulmuş durumda. Ancak kurtarma ekipmanları yok denecek seviyede yetersiz. Bu ekipmanları temin etmeye çalışmak gerekiyor. İnsan gücü yeterli ancak organizasyon kurabilecek deneyime sahip insan kaynağına ihtiyaç var.

• İnsan dışında canlıları da kapsayacak kurtarma ekipleri oluşturmak

• Ekolojik tahribatların tespit edilmesi

• Artçı ya da yeni depremlerde olası ekolojik yıkımların tespiti

• Kamu kurumlarının sorumluluk alanlarını içeren bir deklerasyonla göreve çağırmak

• Depremin, mülteci ve göçmenlerle kesişme noktalarından biri olması gerçeğinden hareketle çalışmaların bu konuyu da içermesini sağlamak

ALINAN KARARLAR

1) Bir durum tespiti yapılması ve çağrı metni yazılması

2) Deprem/Afet ile ilgili genel paylaşımların yapıldığı “Eko Afet Müdahale ve Eğitim” WhatsApp grubuyla koordineli çalışacak somut işler için çalışma grupları kurulması

OLUŞTURULAN ÇALIŞMA GRUPLARI

“EkoAfet Müdahale & Eğitim” başlığını taşıyan afet/depremle ilgili genel bilgilendirme ve paylaşımların yapıldığı WhatsApp grubuna katılmak için burayı tıklayın. 6 Şubat toplantısında oluşturulan Çalışma Grupları hakkında bilgi ve katılım linkleri aşağıdadır.

I- Ekoloji Hareketleri Koordinasyon Grubu (Grubun kurulma amacı yereldeki yapılarla kurduğumuz ekoloji afet çalışmasının koordinasyonunu sağlamak, doğru ihtiyaçların zamanında ulaşmasına yardımcı olmaktır)

II- Ekoloji Hareketleri Acil İhtiyaçlar Grubu (Bu grup özellikle malzeme yardımı yapmak isteyenlerin bilgisini alıp elimizde hangi malzemelerin olduğunu takip etmek, ihtiyaç halinde temin etmek üzere oluşturuldu)

III- Ekoloji Hareketleri EkoAfet Grubu (Bu grubun kurulmasındaki amaç daha uzun erimli teknik çalışmaları yapabilmektir. Ekolojik tahribatların tespit edilmesi, bağımsız denetim koşullarının yaratılması gibi faaliyetleri yapabilmektir)

ÖNEMLİ NOT (1)

6 Eylül 2021 tarihinde çevre/ekoloji hareketinden yaşam savunucularının kurmuş olduğu Eko Afet Müdahale/Eğitim grubu Ekoloji Hareketlerinin gönüllü olarak çalışan örgüt ve bireylerinin ortak Çalışma Grubu statüsündedir. “Dersim, İkizdere, İliç, Çambükü, Akbelen, Marmaris için Yollardayız” diyerek oluşturulan çalışma gruplarının bir benzeridir aynı gönüllü doğa ve yaşam savunucuları tarafından ortaklaşa kurulmuştur. Grubun kuruluş gerekçesi şu şekilde ifade ediliyor; “Ekolojistler gerek rant kaynaklı yapı projeleri gerek küresel ısınma kaynaklı seller ve yangınlar nedeniyle daha önce benzerine az rastlanan afetlerin ortasında buldular kendilerini ve müdahale etmeden geri durmadılar. Bu grup ekolojistlerin arama/kurtarma becerilerini geliştirmek afet durumunda yardımlaşmak amacıyla kuruldu!”

Share.

About Author

Leave A Reply