Hasankeyf Küresel Eylem Günü’ne Çağrı

1

Hasankeyf’in su altında kalmaması ve Dicle Nehri’nin özgür akması için 7-8 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Küresel Eylem Günü için, Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından çağrı yapıldı.

Ilısu Barajı’nın 10 Haziran’da su tutmaya başlamasıyla 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf ne yazık ki su altında kalacak. Ekim ayında da suni göllerin sularınının Hasankeyf’e ulaşacağı öngörülüyor. Haliyle 200 yerleşim yeri de sular altında kalacak.

Söz konusu duruma ilişkin açıklama yapan Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bu yıl 3’üncüsü yapılacak olan Hasankeyf Küresel Eylem Günü’ne çağrıda bulundu.

“Daha önce 1 ve 2’ncisi yapılan Hasankeyf Küresel Eylem Günü’nün 3’üncüsü, 7-8 Haziran’da dünyanın farklı yerlerinde eylem ve etkinlikler yapılacaktır. 10 Haziran’da suyun tutulmasına karşı, Hasankeyf’in yaşaması ve Dicle Nehri’nin özgür akması için bütün kurumları, STK’ları, örgütleri 7-8 Haziran’da sözünü söylemeye ve bu yıkıma karşı ses olmaya davet ediyoruz.”

“Çok boyutlu yıkımlara neden olacak”

9 yıllık inşaatın sonuna gelindiği belirtilen açıklamada, “Sınır aşan sulardan olan Dicle Nehri üzerinde yapılan Ilısu Barajı sadece bölge halkı ve Türkiye halklarına yıkım getirmeyecek, Irak ve Suriye haklarına da büyük bir yıkıma neden olacaktır” denildi.

Açıklamada, baraj ile birlikte binlerce yıllık ekosistemin bozulacağı; sosyal ekonomik ve kültürel yıkıma neden olacağı kaydedildi.

İlk yerleşimin M.Ö. 10 binli yıllara uzandığı Hasankeyf, dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri. 20’den fazla medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu. Bölge, kireç taşından kayalara oyulmuş evleri, Neolitik dönemden kalma mağaraları, Roma döneminden bir kaleyi, Artuklular ve Osmanlı zamanından yapıları barındırıyor.

Paylaş.

Yazar Hakkında

1 Yorum

  1. Pingback: Hasankeyf için Küresel Eylem Günü’nde çağrı yapıldı

Bir Yorum Bırakın