Hasankeyf İçin Çağrı

0

Değerli arkadaşlar;

Hasankeyf’te 12 bin yıllık bir tarih ve kültür, sular altında bırakılmak, yok edilmek isteniyor. Ilısu barajı projesi, bu kültürel ve ekolojik soykırım siyasetinin “meşrulaştırılma” aracı olarak görmekteyiz.

Projenin tamamlanması durumunda başta Hasankeyf olmak üzere Mezopotamya bölgesinin önemli bir kültürel miras alanını sular altında bırakacağı gibi, yaklaşık 80 bin insan yerinden edilip, yaşam kaynakları ellerinden alarak yoksullaştırılma ve yalnızlaştırılma yaşayacaktır. Dicle Vadisi tahribatlara rağmen çok önemli bir biyo-çeşitliliğe sahip ve sayısız bitki ve hayvana olağanüstü yaşam alanları sunan son büyük nehir ekosistemlerinden biridir.

Hasankeyf’i yaşatma ve Ilısu Barajı Projesi’ni durdurma mücadelesi kapsamında 7-8 Haziran günü “3. Hasankeyf Küresel Eylem Günleri” kapsamında küresel düzeyde 35 yerde Ilısu Barajı’nda su tutulmasına karşı eylemler gerçekleştirilmiştir. “Hasankeyf için Geç Değil!” kampanyası çerçevesinde eş zamanlı basın açıklamaları yapılmış ve imza kampanyası başlatılmıştır. Sokak sanatçıları Hasankeyf için dayanışma konserleri düzenlemiştir.

Hasankeyf’i kurtarmak, sahiplenmek ve korumak için ortaya koyulan  ulusal ve küresel düzeyde gösterilen dayanışma ve mücadele, devletin 10 Haziran 2019’da Ilısu barajında su tutulmaya başlama kararını şimdilik ertelemiş görünmektedir. Bu kazanım açığa çıkan tepkiler, dayanışma ve mücadele sonucu gerçekleşmiştir.

12 bin yıllık tarihe ve olağanüstü bir doğal dokuya, bütünlüğe ve güzelliğe sahip Hasankeyf’i kaybetmek, aynı zamanda insanlığın önemli kültürel ve tarihi mirasını kaybetmesi olacaktır. Bu yüzden Hasankeyf’i savunmak Hasankeyf’te hafızalaşmış insanlık tarihini, değerlerini, birlikte yaşam hafızasını savunmaktır. Hasankeyf’i koruma sorumluluğu hepimizindir. Bu perspektifle birlikte Hasankeyf’e nefes olmaya, dayanışma ve mücadeleyi büyütmek için neler yapabileceğimizi tartışmaya davet ediyoruz.

Hasankeyf Koordinasyon Girişimi

Tarih: 26 Haziran 2019 / Çarşamba
Saat: 18:30
Yer: HDK Genel Merkez
Adres: Asmalı Mescit Mahallesi, Jurnal Sokak

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın