Sinop ve Akkuyu Nükleer Santral Projeleri Derhal İptal Edilsin!

0

Murat Yetkin’in yetkinreport.com sitesi üzerinde, 27 Haziran tarihli “Sinop nükleer Santral projesi durdu: Erdoğan açıkladı” haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedefleri arasında saydığı Japonlarla Sinop nükleer enerji santrali projesinin durduğunu açıkladı.

Erdoğan, 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka şehrinde yapılacak G20 liderler zirvesine katılmak için yola çıkmadan önce Japonya’nın önde gelen gazetelerinden Nikkei’de 27 Haziran’da yayınlanan mülakatta, projenin başlangıçtaki maliyet tahminlerinin ikiye katlanması üzerine durdurulduğu konusundaki soruya şu yanıtı verdi:

“Sinop nükleer enerji santrali projesinde arzu edilen noktada değiliz. Japon tarafınca hazırlanan fizibilite çalışması raporu ve maliyet analizi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve diğer gerekli kurumlarımız tarafından ayrıntısıyla incelendi. Hem maliyet, hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşmamızla uyum içinde olmayan bir tabloyla karşılaştık.

Sinop nükleer enerji santralinin arzu ettiğimiz gibi ilerlememesi tabii ki üzücü. Ne var ki, Japonya ile enerji işbirliğimizi sadece nükleer enerji alanıyla sınırlamıyoruz. Japonya ile temiz kömür, yenilenebilir enerji, Ar-Ge çalışmaları, insan kaynakları gelişimi ve ulaştırma gibi çok alanda birlikte çalışabileceğimizi düşünüyoruz.”

Erdoğan’ın bu sözleri, G20 zirvesinin ev sahibi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Ekonomik Ortaklık Anlaşması üzerinde konuşması öncesinde Japon şirketleri ile Sinop nükleer enerji santrali projesinin artık “ilerlemediğine” dair ilk üst düzey açıklama oldu. Japon tarafından bir süredir, proje üzerinde çalışmayı bıraktıklarına ve topun artık Türk tarafında olduğuna dair açıklamalar geliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden, Ankara’daki incelemeler sonucunda, Japon-Fransız ortaklığıyla Sinop’ta nükleer santral yapımı projesinin fiilen durdurulduğu anlaşılıyor.

Sinop ve Akkuyu Nükleer Santral Projeleri Derhal İptal Edilsin!

Derhal iptal edilsin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’da yaptığı açıklamanın ardından Ekoloji Birliği 1 Temmuz tarihinde basın açıklaması yaptı.

“Sinop Nükleer Santral Projesi maliyetinin ilk tahminlerin yaklaşık iki katına çıkarak 40 milyar doların üzerine yükselmesi nedeniyle ekonomik gerekçelerle durma aşamasında olduğu bilinmekteydi. Bu durum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’da yaptığı açıklamalarla teyit edilmiş oldu.

Sinop Nükleer Santralı; Sinop-Kastamonu-Çankırı Çevre Düzeni Planı içerisinde gizlenmeye çalışılan hukuken sakat başlayan bir proje olup, henüz inşaatı başlamadan proje alanında yaşanan ağaç kıyımı ile de tüm bir ekosistem üzerinde çok büyük bir stres yaratmıştır.

Sinop Nükleer Santralı Projesi için tahsis edilen alanın tamamı Devlet Ormanı (endüstriyel orman) olup, Sinop Nükleer Santralı ÇED raporlarında yer alan inşaat aşaması ve işletme aşaması bilgilerini kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak isteriz;

• Proje için ayrılan alanın büyüklüğü 10,1 milyon metrekare,
• İnşaat aşamasında yapılacak kazı miktarı 32, 6 milyon metreküp,
• Günlük soğutma suyu miktarı 28 milyon metreküp,
• Şu ana kadar inşaat alanı olarak belirlenen orman arazisinden kesilen ağaç sayısı yaklaşık 650 bin adet.
• Kullanılmış nükleer yakıt, Türk Devletinin kapsamında yer alan nihai depolama alanına transfer edilecektir,
• Ayrıca işletme aşamasında katı, sıvı ve gaz radyo aktif atıkların ortama salınacağı de ÇED raporunda belirtilmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında elektrik üretim kurulu kapasitemizin yıllık artış oranı, tüketim artışından fazla olup son üç yıldır arz fazlası olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının raporlarında da açıkça görülmektedir.

Ayrıca nükleer enerji için verilecek ABD Doları cinsinden piyasa fiyatlarının 2-3 katı üstünde olan sabit fiyatlı alım garantileri nedeniyle halkımızın ucuz ve kaliteli enerji ihtiyacının karşılanması da mümkün değildir.

Sinop Nükleer Santralı Projesi’nin durma noktasına gelmesi ile Hükümetin (Cumhurbaşkanının) Akkuyu Nükleer Santralı Projesi’nde yaşanan ekonomik sıkıntıları aşmak için uluslararası destekle, projeye yabancı ortak ve sermaye arayışı da hızlanmıştır.

Ekoloji Birliği olarak başta ülkemizde olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemediğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.

Sinop ve Akuyu Nükleer Santral Projeleri kesin olarak iptal edilene kadar, halkımızın desteğini alarak demokratik ve hukuki haklarımızı kullanarak mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Kaynak: Cumhuriyet

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın