Bartın Ekolojik Yıkımla Karşı Karşıya

0

Uzun süredir ekolojik yıkımla karşı karşıya kalan Bartın şehri, bu sefer de ormanlık alanların talan edilmesi ile mücadele veriyor.

Bartın’da, cami ve külliye yapılması için Endüstri Meslek Lisesi’nin tarihi binasının yıkımına 5 Aralık tarihinde başlanmıştı. Yıkıma karşı uzun süredir mücadele veren Okuluma Dokunma Platformu, okulun önünde basın açıklaması yaparak, suç duyurusuna bulunacaklarını da eklemişlerdi.

1886 yılında Frengi Hastanesi olarak olarak yaptırılan bina daha sonra Memleket Hastanesi olarak hizmet verdi. 1960’lı yıllardan beri de Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılıyordu. Geçtiğimiz aylarda boşaltılarak başka bir yere taşındığı belirtildi. Bu tarihi bina, önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) Hazine’ye, sonrasında da dini tesis yapılması için Diyanet’e aktarıldı.

Fotoğraf: Gökhan Başoğlu

Eğitim Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, yıkımın durdurulması çağrısında bulunarak şunları söylemişti:

“Milli Eğitim Müdürü’ne de buradan çağrı yapıyorum, Müdürsen buraya gelirsin, iş güvenliği kurallarını kontrol edersin. Buradaki mağduriyeti düzeltmelisin. Okullara gidip, dayı gibi kapıları çalmadan öğretmen odalarına girmeyi bildiğin gibi dayıysan buraya da gelir yıkımı durdurursun. Burada şu anda yasa dışı bir uygulama yapılıyor. Kentin yetkilileri bu yıkımı durdurmak zorunda. Bizler, öğretmenler olarak Bartın’ın kentine, doğasına sahip çıkanlar olarak buradayız. Azız ama o yasalar onlara hatırlatmak zorundayız. Herkesi okuluna sahip çıkmaya çağırıyoruz. Sahip çıkılmadığı takdirde tekrar suç duyurusunda bulunacağız.

Acele ediyorlar çünkü buradaki itirazımızı sürdüreceğimizi daha yukarılara, Ankara’daki koruma Kurulu’na ve Bölge İdare Mahkemesi’ne kadar konuyu taşıma hakkımız olduğunu biliyorlar. Bunları yapmayalım, yaptığımızda da hiç bir anlamı olmasın diye bu okulu üç gün içinde yıkacaklar. İşçileri de gece gündüz çalıştıracaklar, fazla mesai yaptıracaklar ve bu okulu yerle bir edecekler. Ancak yapılan tüm itirazlara rağmen Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Kasım 2019 tarihinde Safranbolu’da gerçekleştirdiği toplantıda, binanın tescil koşullarını taşımadığına karar verildiği öğrenildi.”

Talan bitmiyor: 40 senelik ağaçlar da kesiliyor


Bununla birlikte Bartın Atatürk Stadyum’unun arka tarafında yer alan çocuk parkında da 18 Mart tarihinde bir ağaç kesimi gerçekleştirilmişti. Burada bulunan 40 senelik ağaçların birdenbire Bartın Belediyesi yetkililerince kesildiğini ifade eden Avukat Diren Cevahir, neden kesildiği vatandaşlar tarafından sorulduğunda “emrin öyle geldi” şeklinde cevaplandığını söyledi.

Nedeni tam olarak şimdilik bilinmese de, Cimer’e yapılan başvuruya gelen cevabın, ağaçların çok fazla polen yaydığı yönünde oldu.

Ormanlık araziler yok ediliyor

Fotoğraf: Diren Cevahir Şen

Aralık’tan beri talandan kurtulamayan Bartın, bu sefer de baraj yapımı için ormanda taş kırma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Bartın İnkum yolu üzerindeki Gürgenpınarı Köyü’nün az ilerisindeki ormanlık alanın içinde 11 Mayıs tarihinde iş makineleri gözlemleyen Avukat Diren Cevahir, bu işlemlerin herhangi bir izni olmadıklarının da altını çizdi.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın