‘Ekoloji Hareketleri Afet Platformu’ örgütlenmesini Tamamladı /Çağrı Var!

0

Ekoloji Hareketleri Afet Platformu’ 2021 yangınları sonrasında kurulmakla birlikte örgütlenmesini 6-12 Şubat (2023) tarihleri arasında yoğun bir tempo ile çalışarak tamamladı. ‘Eko Afet Platformu’ bugün 9 çalışma grubuyla aktif olarak sahada yer almaya hazır hale geldi. Grup, bu akşam saat 20.30’da (14 Şubat) sahada çalışma yürüten ekolojistlerin doğrudan katılımıyla gerçekleştirilecek toplantıya tüm doğa ve yaşam savunucularını sorumluluk almaya, arama ve kurtarma çalışmaları sonrası neler yapabileceğini tartışmaya ve yollara düşmeye davet ediyor.

Ekoloji Hareketi Afet Platformu (Kısaca: Eko Afet Platformu) 2021 yangınları sonrası 6 Eylül 2021 tarihinde kurulmakla birlikte örgütlenmesini 6 Şubat 2023 depremleri sonrası 6-12 Şubat tarihleri arasında yoğun bir tempo ile çalışarak tamamladı. Deprem sonrası bir grup ekolojist örgütlenme konusunda insiyatif alırken diğerleri göçük altında kalanlara yönelik arama / kurtarma çalışmalarına destek vermek, kış soğuğunda aç ve açıkta kalan depremzedelerin yaralarını sarmak için yollara düştüler. 6 Şubat depremlerinin içinde bulunduğumuz ikinci aşamasında ise ekoloji hareketleri afet örgütlenmesini tamamlamış olduğundan somut olarak neler yapılabileceğini geniş katılımlı bir toplantıyla ele almak istiyor.

Yangınlar, seller, pandemiler, kırsal ve kentsel müştereklerinin yağmalanması süreçlerinin giderek yükselişte olduğu, yaşamımızın bir parçası haline dönüştüğü bir dönemde ekoloji hareketlerinin bu alanda söz ve eylem üretmesi zorunlu bir hale gelmişti. Böyle bir dönemde ekoloji hareketinin afet örgütlenmesini doğrudan ve demokratik yöntemlerle kolektif bir şeklide tamamlamasının tarihi bir öneme sahip olduğu düşüncesindeyiz. Yukarıda sözü edilen yıkımların “kader planımızda” değil bir azınlığını rant planlarında yer aldığını biliyoruz. 8 Şubat da yapmış olduğumuz açıklama metninde buna şu şekilde açıklık getirmiştik;

.. depremin bir doğa olayı olduğunun, milyonlarca yıldır devam ettiğinin ve doğanın kendini gerçekleştirmesi, yerkürenin de kendini tamamlaması için depremin oluştuğunun .. [dolayısıyla] .. kayıpların asıl sorumlusu, yaşamı beton enkazının altında donmaya terk eden, sosyal devlet vasfını çöpe atmış şirketleşen bu iktidardır. Doğa olayları, kâr hırsına dayalı kapitalist sistemin neden olduğu katliamların üstünü örtmek için âfet, felaket ya da fıtrat olarak nitelendirilemez, suçlu ilan edilemez .. sermayenin kazancının artırmasının önünü açan iktidarlar bu kayıpların asıl sorumlusudur ..”.

Gerek küresel ısınma kaynaklı seller ve yangınlara gerekse depremlere karşı iktidarın müdahale etmedeki içler acısı durumunu fark ederek gönüllü olarak ve risk alarak afet bölgelerine arama kurtarma çalışmalarına destek veren ekolojistler 6 Şubat depremlerinde de Maraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır ve Hatay yollarına düştüler. Depremin bu ilk aşaması sona ererken Dersim yangınları için Ovacık’a giden arkadaşlarımız Kemal Doksanyedi ve Hakan Tosun Hatay’dan döndüler. Bu akşam gerçekleştireceğimiz toplantıya evlerinden katılarak deneyimlerini aktaracaklar. Doğanın Çocukları’ndan göçük altında kalan ve kurtulan genç aktivist arkadaşımız Selver Büyükkeleş, Yeryüzü Derneği’nden Utku Şahin ile Antakya’dan, Karıncalar Ağı’ndan Bengisu Özden Maraş’tan toplantımıza katılanlar arasında olacak.

Toplantıdan hemen bir gün sonra (15 Şubat) Ekoloji Hareketleri Afet Grubu’nun örgütlenme çabalarında aktif olarak rol alan 5 kişilik bir heyet Diyarbakır’a uçuyor. Ekoloji Birliği eş sözcüleri Halime Şaman, Güner Yalınç, İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Melis Tantan ve Çiğdem Özbaş, Çevre Mühendisleri Odası’ndan Ahmet Kahraman deprem bölgelerinde yapacakları 5 günlük ziyaret sonrası izlenimlerini kamuoyuyla ve ekolojistlerle paylaşacak.

Ekoloji Hareketi Afet Grubu ve çalışma grupları hakkında bilgileri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Toplantımıza katılacak yaşam savunucuları konu hakkında daha detaylı olarak bilgilendirilecek.

Ekoloji Hareketleri Afet Platformu’ ÇALIŞMA GRUPLARI ve Geçici Koodinatörler

1- EKOLOJİ H. AFET HAYVANLARI GRUBU: 

Deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında hayvanlara yönelik kurtarma, beslenme barınma gibi konularda dayanışmayı sağlar.

Geçici Koordinatörler: Esra Hizal, Selen Yıldız

2- EKOLOJİ H. İHTİYAÇLAR GRUBU:

Afet bölgelerinden gelen ihtiyaç listeleri ve hizmet taleplerini tasnifler, teyit grubuna aktarır. Reel ihtiyaç ve hizmetlerin lojistik grubunca teminini sağlar. Malzeme ya da hizmetin son noktaya ulaşıncaya kadar takibini yapar.

Geçici Koordinatörler: Cemile Kaçar, Çiğdem Özbaş

3- EKOLOJİ H. LOJİSTİK GRUBU: Teyit edilmiş ihtiyaçların, taleplerin karşılanması için kurum, kuruluş, örgüt ve şahıslarla iletişime geçer. Temin edilen malzeme/hizmetlerin talep edilen bölgeye  transferi, gerektiği halde izinlerin alınması da bu grubun çalışma alanındadır.

Geçici Koordinatörler: Kaan Meriç, Fethi Kınaş

4- EKOLOJİ H. BİLGİ TEYİT GRUBU:

Gruplarımıza ulaşan taleplerin, bilgilerin doğruluğunu güvenilir kaynaklardan araştırır. Spekülasyondan arındırılmış bilgilerle grupların çalışmasını kolaylaştırır.

Geçici Koordinatörler: Hülya Kurt, Aslı E. Kahraman

5- EKOLOJİ H. GÖNÜLLÜ HAVUZU GRUBU:

Bu grubun faaliyet alanı gönüllülerin uzmanlıkları, becerileri, ilgi alanları ya da gönüllü olarak çalışmak istedikleri alanları tespit edip sınıflandırmayı yapar.  Bu çalışmayı tek tek gönüllülerle iletişim kurmak ya da “Bilgi Formu” doldurulması istemek yoluyla yapar. Gönüllülerimizin dışında bu grupta faydalı olacağını düşündüğümüz uzmanlar (mimar, mühendis, şehir plancısı, doktor vb..) gruba çalışmak üzere davet edilir.

Geçici Koordinatörler: Göksen Ezeltürk, Süheyla Doğan

6- EKOLOJİ H. DİPLOMASİ GRUBU:

Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte kurum, kuruluş ve örgütlerle iletişim kurma, bilgi akışı sağlama, ortaklaşma ve dayanışma zeminlerini oluşturur.

Geçici Koordinatörler: Elif Durmuş, Güher Gürmen

7- EKOLOJİ H. BASIN VE SOSYAL MEDYA GRUBU:

Basın-yayın organlarıyla bağlantı kurar, açıklama ve dokümanları hazırlar, yayınlanmasını sağlar. Sosyal medya ve basın kampanyalarını düzenler. Gerektiğinde sosyal medya hesaplarını yönetir.

Geçici Koodinatörler: Süleyman Eryılmaz, Halime Şaman

8- EKOAFET BİLİM GRUBU:

Bu grup uzun erimli, teknik çalışmalar yaparak mevcut afet ve muhtemel riskler için tespitler yapar, bilimsel raporlar hazırlar. Afet/kriz durumları ile ilgili eğitim programları hazırlar. Ekoloji aktivistlerinin arama, kurtarma beceri ve donanımlarını geliştirir.

Geçici Koodinatörler: İsmail Akyıldız, Arzu Dinçer

9- EKOLOJİ H. KOORDİNASYON GRUBU: 

Tüm çalışma gruplarının kolaylaştırıcıları koordinasyon grubunda yer alır. Afet/kriz durumlarında üç günde bir toplanır. Tüm çalışma gruplarının uyumlu çalışmasına katkı verir.

————————————————–

Önemli NOT (1)

Ekoloji Hareketi Afet Platformu bu yeni adını 10 Şubat’ta (2023) yapılan toplantıda almıştır. 6 Eylül (2021) tarihinde kurulan grubun eski adı EkoAfet Müdahale ve Eğitim Grubu idi. 10 Şubat toplantısında ayrıca grubun 3 tane olan çalışma grubu sayısı çoğaltılarak 9’a çıkartılmıştır. Ekloji Hareketleri Afet Grubu’nun genel WhatsApp grubuna katılmak için burayı tıklayın. Çalışma gruplarına katılmak için yukarıda telefonları verilen grup koordinatörleri ile iletişim kurun.

Önemli NOT (2)

Ekoloji Hareket(ler)i’ tanımlamasını kullanırken bundan Ekoloji Birliği (EB) ve İklim Adaleti Koalisyonu (İAK) gibi çatı örgütleri de dahil olmak üzere ekoloji örgütleri ve Karıncalar Ekoloji Ağı gibi her bireyin kendini temsil ettiği ağlar da dahil olmak üzere ekoloji mücadelesi içinde yer alan tüm birey ve örgütlerden söz ediyoruz. Ekoloji Hareketleri Afet Platformu “İliç, Akbelen, Çambükü İçin Yollardayız” gruplarının kuruluş örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de aktif olan bütün ekoloji oluşumların ortak çalışma grubu olarak ortaya çıkmıştır. Gönüllü tüm doğa ve yaşam savunucularının katılımına açıktır.

Önemli NOT (3)

14 Şubat 2023 tarihinde yapılacak olan geniş katılımlı zoom toplantısına katılmak için burayı tıklayın. [Toplantı Kimliği: 915 7473 4765, Parola: 081592]

Ekoloji Hareketleri Afet Platformu Zoom toplantısına davet ediyor.
Saat: 14 Şub 2023 08:30 ÖS İstanbul

Toplantı Kimliği: 915 7473 4765
Parola: 081592

Foto: Bengisu Özden / Maraş

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın