Ekoloji Hareketi’nde bir ilk: EkoAfet, Müdahale ve Eğitim

0

Yaşam savunucularının gönüllü olarak yangın söndürme faaliyetlerine katılmaları ve daha sonra Yangın söndürme ve Arama Kurtarma Eğitimi alma girişimleri bildiğimiz kadarıyla ekoloji hareketinde bir ilki temsil ediyor. Bu akşam (11 Eylül) saat 20.00’de Google Meet üzerinden çevrimiçi olarak ‘Temel Yangın Eğitimi’ dersine katılım sağlayacaklar.

İkizköy Akbelen Ormanı direnişine destek vermek için yola çıkan ekoloji aktivistleri 28 Temmuz’da Manavgat’da başlayan ve 49 farklı şehre yayılacak yangınların içinde buldular kendilerini. İstanbul’a döndüklerinde yangınların kontrol altına alınamadığını fark ettiklerinde yangın söndürme faaliyetlerine gönüllü olarak katılmak için tekrar Muğla’ya yöneldiler.

Fatoş Erdoğan, Hakan Tosun, Koray Türkay, Serkan Kabak, Tolga Kubilay Çelik Kalem Köyü, Dalaman ve Köyceğiz’de yangına müdahale ettiler. İki gün sonra İstanbul’dan 12 kişilik bir ekip daha geldi ve bu gruba katıldı. Videoaktivist Hakan Tosun bu süreci anlatan kısa bir belgesel hazırlamakta.

Yaşam savunucuları Ağustos’un son günlerinde Dersim’de çıkan yangınların kontrol altına alınmasındaki gecikmeyi görünce Dersim’e gitmek hazırlıkları yapmaya başladı. Fakat bu defa bölgeye gitmeden önce yangın söndürme ve arama kurtarma faaliyetleri konusunda becerilerini geliştirmek için Toplumsal Afet Platformu‘na (TAP) başvurdular ve 5 Eylül tarihinde 12 ekolojistten oluşan bir topluluk ilk yangın söndürme dersini aldı.

Yaşam savunucularının gönüllü olarak yangın söndürme faaliyetlerine katılmaları ve daha sonra Yangın Söndürme ve Arama Kurtarma Eğitimi alma girişimleri bildiğimiz kadarıyla ekoloji hareketinde bir ilki temsil ediyor. Ekolojistler bu konudaki çabalarını organize etmek ve geliştirmek için bir vatsap grubu kurdular: EkoAfet, Müdahale ve Eğitim. Grubun kuruluş amacı şu şekilde ifade ediliyor; “Ekolojistler gerek rant kaynaklı yapı projeleri gerek küresel ısınma kaynaklı seller ve yangınlar nedeniyle daha önce benzerine az rastlanan afetlerin ortasında buldular kendilerini ve müdahale etmeden geri durmadılar. Bu grup ekolojistlerin arama/kurtarma becerilerini geliştirmek amacıyla kuruldu.”

EkoAfet Grubu bu akşam Temel Yangın Eğitimi dersi almak için bu defa çevrimiçi olarak bir araya geliyor. Bu eğitimi alan aktivistlerin bir kısmı 14 Eylül’de yola çıkarak Dersim’e gidecek ve eğitimlerini doğrudan alacakları derslerle pekiştirecekler.

NOT(1) Bu akşamki etkinliğe katılmak isteyen ekolojistler aşağıdaki link aracılığıyla katılabilirler. Tüm yaşam savunucuları davetlidir.

Temel Yangın Eğitimi
11 Eylül Cumartesi • 20:00–22:00
Google Meet katılma bilgileri
Görüntülü görüşme bağlantısı: https://meet.google.com/hya-tyyt-xwu
Alternatif olarak telefonla katılın: +44 20 3957 0693 PIN: 576 043 905#
Diğer telefon numaraları: https://tel.meet/hya-tyyt-xwu?pin=4472281156063

NOT (2) EkoAfet, Müdahale ve Eğitim vatsap grubuna katılmak isteyenler Fethi Kınaş‘a (0532 427 72 19) adını soy adını yazarak bir vatsap mesajı atması yeterli

(Fotoğraflar: Serkan Kabak)

Share.

About Author

Leave A Reply