Av. Tuncay Koç 5 yıl sonra Büyüknohutçu davasını değerlendirdi!

0

“Gerek hazırlık aşaması gerek kovuşturma yani mahkeme aşaması çok kötü giden bir dosya oldu. Tetikçi olduğu söylenen Ali Yamuç’un nakledildiği cezaevinde intihar ettiği haberi geldi! Cezaevinde ki her ölüm şüpheli ölümdür. Herkesin can güvenliği özellikle bir mahpusun can güvenliği devlete emanettir. Ben, bu vakadan sonra “Türkiye’nin Kennedy davası” sıfatını kullanmıştım.”

Yaşam savunucuları Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti 9 Mayıs 2017 günü Kızılcık Yaylası’ndaki dağ evlerinde korkunç bir şekilde öldürüldü! Antalya´nın Finike İlçesi taş ve mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan çiftin öldürülmeleri ülke genelinde yaşam alanlarını savunan direnişçilere verilen bir gözdağı olarak yorumlandı. Cinayetin ardından geçen yaklaşık 5 yıl içinde yaşananlar bu görüşü doğrular nitelikte. Büyüknohutçu davası bugün adeta kapatılma noktasına gelirken yaşam savunucularına ülke genelinde baskı ve saldırılar daha önce görülmemiş ölçüde artış gösterdi. Bu sürece dikkat çekmek ve dur demek için bir araya gelen “Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun Anısını ve Mücadelesini Yaşatma Grubu” çiftin katledilişinin 5.yılında kapsamlı etkinlikler gerçekleştirmek için hazırlıklara başladı. Yeşil Direniş Gazetesi bu hazırlık sürecine destek vermek için kolları sıvadı. İlk olarak Büyüknohutçu davası avukatlarından Tuncay Koç’un kapısını çaldık:

Büyüknohutçu çiftinin katlinden sonra yaşam savunucularına yönelik baskı ve saldırıların yoğunlaştığını görüyoruz. Örneğin geçtiğimiz Aralık ayında Aydın/Çine Topçam Köyü’nde Eysim Maden Araştırma Şirketi’ne karşı mücadele veren Coşkun ailesinin evinin kurşunlandığını, Ali ve Cennet Coşkun açılan ateşten sonra canlarını kurtarmak evlerinden kaçmak zorunda kaldılar. Daha sonra Coşkun ailesinin uzun zamandır maden şirketi tarafından; “Sizleri öldürürüz!” tehdidinde bulunulduğunu öğrendik. Şirket sahiplerinin bu gözü karalığı gösterebilmesi belki de Ekoloji Hareketi olarak bizlerin Büyüknohutçu davasına yeterince sahip çıkmamamızdan kaynaklanıyor. Takip ettiğimiz kadarıyla Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu davasının da avukatısınız. Doğayı savunurken katledilen çevreci çiftin davası için ne söyleyebilirsiniz?

ÇOK KÖTÜ GİDEN BİR DOSYA OLDU

O davada bulunan avukatlardan biriydim. Aysin ve Ali Ulvi çifti, Kızılcık yaylasında sedir ağaçlarını yok eden madencilere karşı bir mücadeleye girmişlerdi.

“Gerek hazırlık aşaması gerek kovuşturma yani mahkeme aşaması çok kötü giden bir dosya oldu.”

Yakınlarına henüz 10 gün önce taşınan biri tarafından öldürüldükleri söylendi. Gerek hazırlık aşaması gerek kovuşturma yani mahkeme aşaması çok kötü giden bir dosya oldu. Önce tetikçi Ali Yamuç suçunu itiraf etti dendi. Sonra tetikçinin cezaevindeyken yazdığı ve bir maden ocağı sahibini suçladığı mektup ortaya çıktı. O mektuptan sonra tetikçi olduğu söylenen Ali Yamuç’un eşi tutuklandı. Zanlı Ali, 2. ifadesinde de çelişkili beyanlar verdi ama bu çelişkiler üzerine Savcılık gitmedi. Dosyada çelişkili ifadeler, Savcılık tarafından yapılmayan telefon HTS kayıtları gibi eksik incelemeler vardı.

TÜRKİYE’NİN KENNEDY DAVASI

Tetikçi olduğu söylenen Ali Yamuç’un nakledildiği cezaevinde intihar ettiği haberi geldi! Cezaevinde ki her ölüm şüpheli ölümdür. Herkesin can güvenliği özellikle bir mahpusun can güvenliği devlete emanettir. Ben, bu vakadan sonra “Türkiye’nin Kennedy davası” sıfatını kullanmıştım.

Sonra can güvenliği nedeniyle tetikçinin cezaevi değiştirildi. Daha güvenli olması gerekirken tetikçi olduğu söylenen Ali Yamuç’un nakledildiği cezaevinde intihar ettiği haberi geldi! Cezaevinde ki her ölüm şüpheli ölümdür. Herkesin can güvenliği özellikle bir mahpusun can güvenliği devlete emanettir. Ben, bu vakadan sonra “Türkiye’nin Kennedy davası” sıfatını kullanmıştım. Orada da Başkan Kennedy’i vuran tetikçi olduğu söylenen Oswald, Karakol çıkışında öldürülmüştü. Onu öldüren Jack Rugby’de cezaevinde ölmüştü.

FENİKE SAVCILIĞI TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Ama kararın gereği için Finike Savcılığına yollamadı bu suç duyurusunu. Mahkeme tutanağını ekleyerek biz tekrar suç duyurusunda bulunduk. Finike Savcılığı, 2. Kez dosyada hiçbir ek incelemede bulunmadan takipsizlik kararı verdi. Siyah jeep kimin hiç araştırılmadı. O karara da itiraz ettik. Sonucu bize gelmedi henüz.

Zanlı Ali Yamuç’un intihar dosyasını yargılamanın yapıldığı Elmalı Ağır Ceza Mahkemesine getirtemedik. Mahkeme, bir an önce karar vermek için acele ediyordu. Neyse ki ısrarımız üzerine talebimizi kabul ederek bir görgü tanığını dinledi. Görgü tanığı, olaydan birkaç gün önce tetikçiyi siyah Jeep’li bir adamın yanında gördüğünü söylüyor. Mahkeme bunun üzerine azmettiriciler için tekrar suç duyurusunda bulundu. Ama kararın gereği için Finike Savcılığına yollamadı bu suç duyurusunu. Mahkeme tutanağını ekleyerek biz tekrar suç duyurusunda bulunduk. Finike Savcılığı, 2. Kez dosyada hiçbir ek incelemede bulunmadan takipsizlik kararı verdi. Siyah jeep kimin hiç araştırılmadı. O karara da itiraz ettik. Sonucu bize gelmedi henüz. Ana dosya da ise, Ali Yamuç’un eşi cinayete yardımdan beraat etmişti, Yargıtay aşamasında bekliyor. 3. Yıla girildi Yargıtay sürecinde…

YARGILAMA SÜRECİ İŞİN BOYUTUNU GÖSTERİYOR

“Olayın ilk başında ‘acaba adi bir cinayet olabilir mi’ diye
düşünüyorduk. Ama…”

Olayın ilk başında “acaba adi bir cinayet olabilir mi” diye
düşünüyorduk. Ama yargılama süreci ve anlattığım olaylar işin boyutunu gösteriyor bence…

NOT(1): Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Anısını ve Mücadelesini Yaşatma Gurubu‘nunun Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirmek istediği etkinliklere destek vermek ve katılmak isteyenler kendilerini ya da ait oldukları grubu kısaca tanıtarak yesildirenis@gmail.com adresine mail atabilirler.

NOT(2): “Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu Anısını ve Mücadelesini Yaşatma Gurubu” adı altında bir araya gelen yaşam savunucuları 12 Aralık 2021 tarihinde Aydın/Çine Topçam Köyü’nde Eysim Maden Araştırma Şirketi’ne  karşı mücadele veren Coşkun ailesinin evinin kurşunlanmasından sonra kamuoyuna yönelik acil bir dayanışma çağrısında bulunmuştu. Bu dayanışma çağrısını yineliyor yaşam savunucularını desteğe çağırıyoruz;

Söz veriyoruz, yaşam alanını savunan hiçbir birey yalnız kalmayacak!

Söz veriyoruz, Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu cinayetinin bütün yönleriyle aydınlanması için büyük bir çaba içerisinde olacağız!

Söz veriyoruz, kapitalizmin kendi krizinin kendisini imhaya sürükleyen bu sistem krizinin tüm canlıları ve gezegeni de yok etmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız!

Söz veriyoruz, yaşamı var eden tüm canlıların, doğanın hakkını savunmak için cesaretle sisteme karşı duracağız, tıpkı sevgili Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu gibi…

Çağrının metninin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Share.

About Author

Leave A Reply