“İşgali kaldıramayınca milli park statüsünü kaldırıyorlar”

0
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan “İşgali kaldıramayınca milli park statüsünü mü kaldırıyorlar. TOKİ’nin hazırlıkları olduğuna dair bir duyum aldık. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte öyle bir yeni dönem başladı ki aslında bütün doğal ve kültürel varlıklarımız tehdit altında” dedi.

1986 yılından itibaren milli park, 1985 yılından bu yana ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Göreme Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla millî park olmaktan çıkarıldı.

Önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü şimdi Göreme Vadisi

Göreme Vadisi kararının 1976 yılında kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daire başkanlığına dönüştürülerek Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasının ardından alınması ise beraberinde “ne oluyor” sorusunu da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili konuştuğumuz TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bölgede uzun yıllardır kangrenleşmiş çözülmemiş sorunların olduğunu belirtti.i

Tezcan Karakuş Candan, bölgede turistlere yönelik ticari fonksiyonların olduğunu (örn; hedyelik eşya dükkanları…)

“İşgali kaldıramayınca milli park statüsünü mü kaldırıyorlar”

ve bunların yasal olmadığını ifade ederek akıllarına ilk olarak “İşgali kaldıramayınca milli park statüsünü mü kaldırıyorlar” sorusunun geldiğini söyledi.

“TOKİ’nin hazırlıkları olduğuna dair bir duyum aldık”

TOKİ’nin Üç Güzeller, Uçhisar ve Cevizlibağ bölgelerinde proje geliştirmek için hazırlıkları olduğuna dair bir duyum aldıklarını belirten Tezcan Karakuş Candan, “Bütün bunları yapabilmeleri için de muhtemelen milli park statüsünün kaldırılması gerekiyor” dedi.

“Hukuksal süreci değerlendiriyoruz”

Hukuksal bir süreci değerlendirdiklerini ve yakın takiplerinde olduğunun altını çizen Tezcan Karakuş Candan, sözleri şu şekilde sürdürdü:

“Yine arkasından o bölgenin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kalması ve aslında devlet kendi çözemediği sorunu başka bir kanaldan milli park statüsünü kaldırarak işgale teslim olması olduğunu düşünüyoruz.”

“Devletin gözünün önünde orası talan edildi” diyen Tezcan Karakuş Candan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daire başkanlığına dönüştürülerek Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasına ilişkinde şöyle konuştu:

“Hepsi doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanıyor”

“Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte öyle bir yeni dönem başladı ki aslında bütün doğal ve kültürel varlıklarımız tehdit altında.

Dikkat ederseniz hepsi doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanıyor. Yani Cumhurbaşkanlığı üç satırla Göreme Milli Parkı’nın statüsünü kaldırabiliyor. Gerekçeyi ve bilimsel altyapıyı göremiyoruz.

Bu da bütün var doğal ve kültürel varlıklarımızın, milli parklarımızın, ormanlarımızın, kültürel mirasımızın tehdit altında olduğunu gösteriyor. Çünkü, Cumhurbaşkanı isteyince kaldırılıyor.

Cumhurbaşkanı belirliyorsa bu alanları burada bir sıkıntı var demektir. Çünkü, buralar bilimsel alanlardır. Arkasından başka bir rant politikası çıkar, bugüne kadar biz bunları gördük. ”

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın