Bitmeyen Dert: Nükleer Santraller…

0

Ukrayna Rusya savaşında Zaporijya nükleer santrali alanında çatışmalar sonucu çıkan yangın nükleer santrallerin gezegeni tehdit eden korkunç yüzünü tekrar ortaya çıkarınca ‘Nükleere Karşı Dayanışma Ağı’ adıyla bir araya gelen ekolojistler Fukuşima felaketinin 11. yılında bir basın bülteni yayınlayarak, yaşam savunucularını kurulmakta olan dayanışma ağına ve bu akşam gerçekleştirmek istedikleri ilk Twitter kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Ukrayna’da Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olarak bilinen Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalarda 4 Mart 2022 sabahı çıkan yangın yaşam savunucularını acil olarak bir araya getirmişti. Savaşın gölgesinde gerçekleştirilen iki kritik toplantıdan sonra yaşam savunucuları ilk eylemlerini Fukuşima felaketinin 11. yılında basın bülteni ve Twitter kampanyası düzenleyerek gerçekleştiriyor.

Dünyadaki en büyük nükleer felaketlerden biri olan Fukuşima’nın 11. yılında bir açıklama yayınlayan Nükleere Karşı Dayanışma Ağı bu akşam yaşam savunucularını saat 20.30’da gerçekleştirilecek Twitter etkinliğine destek vermeye çağırıyor.

Basına ve Kamuoyuna

Bugün dünyadaki en büyük nükleer felaketlerden biri olan FUKUŞİMA’nın üzerinden 11 yıl geçti. Bu süreçte depremlerle yaşamayı alışmış bir ülke olan Japonya’da, depremin yol açtığı yıkımın yaraları bir bir kapanırken, deprem sonrasındaki tsunaminin nükleer santral üzerinde yarattığı tahribatın etkisi bir türlü azaltılamıyor, hatta sorunu çözmek her geçen gün daha karmaşık hale geliyor. Tıpkı Çernobil Nükleer Santral Felaketi’nde olduğu gibi.

“1986 yılından bu yana radyasyon sızıntısını en aza indirmek için değişik çözümlerin arandığı Çernobil’de, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında tekrar radyasyon seviyeleri arttı. Üstelik nükleer tesise saldırı ve savaşın yol açtığı olumsuz koşullar yüzünden oluşabilecek teknik sorunlardan kaynaklı yeni bir felaketle karşılaşma riski var.”

1986 yılından bu yana radyasyon sızıntısını en aza indirmek için değişik çözümlerin arandığı Çernobil’de, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında tekrar radyasyon seviyeleri arttı. Üstelik nükleer tesise saldırı ve savaşın yol açtığı olumsuz koşullar yüzünden oluşabilecek teknik sorunlardan kaynaklı yeni bir felaketle karşılaşma riski var. Belki pandemi yüzünden kapandığımız evlere bu kez radyasyon yüklü bulutlardan korunmak için kapanacağız.

Oysa doğanın uyanmak için sabırsızlandığı, toprağın yeniden filizlenip, ağaçların çiçeklendiği bu güzelim mart ayında yapacak ne çok işimiz var. Toprak sürülecek, ayçiçekleri ekilecek, zeytin ağaçlarına bakım yapılacak. Kapitalizmin bizi hapsettiği bu büyük kıskacın içinde sıkışıp kalmışken, doğanın tüm canlıların uyum içinde var olabilmesi için sunduğu muazzam olanakları nasıl da göz ardı ediyoruz.

“Göz ardı ettiğimiz bir diğer durum da bugün silahlanma ve nükleer felaketlerin izlerini ortadan kaldırmak için kullanılan devasa bütçelerin, hastalıkların önlenmesine, sağlıklı gıda ve temiz içme suyu teminine harcanabileceği.”

Göz ardı ettiğimiz bir diğer durum da bugün silahlanma ve nükleer felaketlerin izlerini ortadan kaldırmak için kullanılan devasa bütçelerin, hastalıkların önlenmesine, sağlıklı gıda ve temiz içme suyu teminine harcanabileceği.

Ne yazık ki ; bu yüz yılda, bilimde, sanatta, teknolojide en üst seviyelere gelmiş insanlık aklı, büyük bilgi birikimini yaşamdan yana kullanacağına ölümden yana kullanıyor. Yaşanan onca acı deneyimden hiç bir ders almadan, salt çıkarlar ve hırslar nedeniyle her an bir nükleer bombaya dönüşme riski taşıyan nükleer santralları inşaa etmekten, var olanları bombalama tehdidinden vaz geçmiyorlar.

“Tercihini yaşamdan yana kullanan bizler, Fukuşima Felaketi’nin yıl dönümünde muktedirleri ve onları destekleyenleri, bir kez daha nükleer santral ve nükleer silah sevdalarından vaz geçmeye çağırıyoruz. Çünkü nükleer yok eder.”

Tercihini yaşamdan yana kullanan bizler, Fukuşima Felaketi’nin yıl dönümünde muktedirleri ve onları destekleyenleri, bir kez daha nükleer santral ve nükleer silah sevdalarından vaz geçmeye çağırıyor, Nükleere Karşı Dayanışma Ağı’na ve bu akşam saat 20.30 #NükleerYokEder hashtag’iyle gerçekleştireceğimiz Twitter kampanyasına destek vermeye çağırıyoruz. İlk Twit Mersin NKP tarafından saat 20.20’de atılacak.

NÜKLEERE KARŞI DAYANIŞMA AĞI

Metin: ‘Nükleere Karşı Dayanışma Ağı’ adına kaleme alan Dr. Ful Uğurhan. Görsel: Emine İğcioğlu

İletişim: Nükleere Karşı dayanışma Ağı grubuna katılmak isteyenler kendilerini bir iki cümle ile tanıtarak telefon numaralarıyla www.yesildirenis.com adresine bir mail (ya da 0535 931 49 99 numarasına bir Whats App mesajı) atması yeterlidir.

Paylaş.

Yazar Hakkında

Bir Yorum Bırakın